Tko će dobiti otkaz u Holdingu: Evo gdje ima prostora za velike uštede

Tko će dobiti otkaz u Holdingu: Evo gdje ima prostora za velike uštede

S početkom nove godine došlo je do promjene u ustrojstvu zagrebačke gradske uprave. Broj gradskih ureda s 27 pao je na 16. Smanjenje broja radnika najavljuju i u Zagrebačkom holdingu. Socijalnim je partnerima poslan dokument kojim se traži preraspodjela zaposlenika, ali i pregovori o višku radnika, njih više od 500.

Otkazi u Holdingu, kako se čini, sve su realniji. U dokumentu Uprave Holdinga stoji da je od 5168 zaposlenih 544 tehnološki višak, javlja HRT.

– Stvarno nam je interes da jedanput resetiramo sustav i da stvarno svi skupa vidimo da li ima ili nema viškova i na kojim su to radnim mjestima po nama radnika ne rukovodećim mjestima ima, ali to ne znači sječu glava nego da vidimo stvarno tko radi, a tko je zaposlen samo reda radi, rekao je Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga.

No nije poznato o kojim je radnim mjestima riječ. Tko će dobiti otkaz treba još vidjeti, poručio je gradonačelnik u novogodišnjoj noći.

– Za to ima i vremena da komentiram, budući da će sam proces savjetovanja između sindikata i Uprave trajati nekoliko mjeseci. To nije ništa od danas do sutra, niti će ići preko koljena. Bilo kakvo restrukturiranje mora ići uz jasno definirane kriterije, rekao je krajem prošle godine Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

To su danas potvrdili i u Zagrebačkom holdingu.

– Pokrenut je proces savjetovanja sa socijalnim partnerima koji se provodi u skladu s odredbama Zakona o radu te važećim Kolektivnim ugovorom. Javnost ćemo informirati po završetku procesa, priopćili su iz Zagrebačkog holdinga.

Nekada desna ruka pokojnog gradonačelnika Bandića Slavko Kojić slaže se da je zaposlenih previše, no ne slaže se s načinom rješavanja tog problema.

– I nitko nikada nije od toga bježao da je zaposlenika i brojčano i strukturno više nego što ih je potrebno. Tome treba pristupiti ne na način da se sociopatski na staru godinu najavljuju otkazi, rekao je Slavko Kojić, BM 365.

Oporba traži od gradonačelnika da objasni kako su došli do broja od 544 zaposlena kojima bi se uručio otkaz.

– Sad već najavljeno blizu 7000 otkaza, ako ovoj brojci pribrojimo i oko 5800 roditelja odgojitelja koji također jednim potezom pera ostaju na cesti u 2022 godini, rekao je Mislav Herman, GO HDZ-a.

Neslužbeno doznajemo jedna od ideja nove sistematizacije jest srezati do 30 posto radnih mjesta u administraciji, odnosno pozicije pod nazivima koordinator projekata, savjetnik ili pomoćnik voditelja ili direktora. Takvih pozicija u Holdingu ima oko 450, a riječ je o radnim mjestima s bruto plaćama oko 19.000 kuna.

Foto: Hina