Tko će doći na dodjelu nagrade Plenkoviću: Na gala večeri u Essenu okupit će se njemački bogataši?

Tko će doći na dodjelu nagrade Plenkoviću: Na gala večeri u Essenu okupit će se njemački bogataši?

Premijer Andrej Plenković dobitnik je nagrade Steiger u Njemačkoj, u kategoriji Europa. Hrvatski premijer će svoju nagradu dobiti večeras na gala večeri u Essenu, a o kakvoj se nagradi točno radi za N1 je govorio novinar Deutsche Wellea Srećko Matić.

“Teško je zapravo reći o kakvoj se nagradi radi, za nju ne zna ni dobar dio njemačke javnosti. Transparentnost nije jača strana organizatoru. Radi se o jednom gospodinu iz Bochuma koji je nagradu “Steiger” uspostavio kao svojevrsni homage rudarima. Nagrada se, službeno, dodjeljuje osobama koje se odlikuju po svojoj iskrenosti, humanosti, pomaganju drugima i promoviranju europskih vrijednosti. Upravo ovo posljednje je kategorija u kojoj je pobijedio Plenković”, rekao je Matić.

Nagradu su prije hrvatskog premijera dobili i Hans-Dietrich Genscher, Romano Prodi, Jean-Claude Juncker, Boris Tadić te Recep Tayyip Erdogan, no turski lider nije došao preuzeti nagradu zbog unutarnjopolitičkih problema. Nagradu je dobila i popularna njemačka pjevačica Nena, najpoznatija po pjesmi 99 Luftballons.

“Riječ je o biznismenu iz Bochuma, koji je nagradu pokrenuo kako bi promovirao svoj biznis i umrežio ljude. Nije to neka ugledna nagrada, nije ni top pet u Njemačkoj, nepoznata u široj javnosti. U nadregionalnim njemačkim medijima o njoj nema gotovo ništa, piše se o njoj nešto tek na zapadu Njemačke. Riječ je o okupljanju jet-seta, kreme, bogataša”, rekao je Matić.

“Do prije par dana nismo znali hoće li se svečanost uopće održati. Organizator je imao pravnih sporova s Bochumom zbog organiziranja priredbi. Vlasnik prostora je tražio da se on plati unaprijed, na što organizator nije pristao. Koliko sada znamo svečanost je preseljena na drugu lokaciju”, rekao je Matić.

 

Foto: Denis Cerić/Hina