Tko je „nagovorio„ australsku vladu da zabrani dolazak Bujancu i Sedlaru

Tko je „nagovorio„ australsku vladu da zabrani dolazak Bujancu i Sedlaru

Putovanje iz snova televizijskog voditelja Velimira Bujanca pretvorilo se u noćnu moru kada su mu službenici minhenskog aerodroma priopćili da je poništena njegova viza za Australiju. Vizu je dobio mjesec dana ranije, uredno je prošao sve kontrole na zračnoj luci Franje Tuđmana, a onda šok neposredno prije polijetanja za Singapur.

Bujanec je krenuo na australsku turneju radi promocije filma Jakova Sedlara „Hrvati i Australija”. Australija je poništila vizu i Jakovu Sedlaru kojega je neugodna vijest zatekla na aerodromu u Los Angelesu. Neslužbeno, razlog za poništavanje viza je to što su prijavili da u Australiju putuju turistički. S obzirom na to da su trebali promovirati Sedlarov film, to je ocijenjeno kao poslovno, a ne turističko putovanje.

Nije baš uobičajeno da se poništavaju vize koje su već odobrene, a pogotovo je neuobičajeno da se poništavaju dok se putnici nalaze na pola puta do odredišta. Dobri poznavatelji diplomatskih finesa i australskog političkog sustava tvrde da je netko morao zatražiti od australske vlade da zabrani dolazak Sedlaru i Bujancu.

– Australska vlada se boji da ne dođe do problema na njenom teritoriju. Ako vladu netko uvjeri da će australski Srbi izići na ulice zbog Sedlara i Bujanca, ona će im uskratili vize jer ne želi probleme na svome teritoriju, ističe australski Hrvat dodajući da je teško reći tko je Bujancu i Sedlaru nasapunao dasku.

On procjenjuje da su pritužbe mogle doći iz srpske zajednice, države Srbije, nekih nevladinih udruga, ali ne isključuje ni mogućnost da je u cijeloj priči svoje prste imala i HDZ-ova vlast kojoj nikako ne odgovara da se stvara antihadezeovska klima u Australiji. U šali dodaje da su Pupovac i Plenković i u ovom slučaju djelovali kao koalicijski partneri. Naš sugovornik ističe da australsko veleposlanstvo u Hrvatskoj nema nikakve veze s ovim slučajem. Zanimljivo je da je sadašnja veleposlanica Australije u Hrvatskoj srpskog podrijetla, dok njezina zamjenica ima hrvatske korijene.

Razgovarali smo i s hrvatskim diplomatom koji kaže da je znakovito što je je Bujancu tek na aerodromu u Münchenu priopćeno da mu je poništen viza. Ističe da je poslana snažna politička poruka, a Bujanca se na neki način pokušalo poniziti. Utrošio je puno novca i vremena, a stigao je samo do Bavarske.
– Poruka je vrlo jasna. Odluku o ukidanju vize nije donio neki činovnik nego je donesena na visokoj političkoj razini, tvrdi bivši diplomat.

Velimir Bujanec je razočaran što neće moći pozdraviti 10 tisuća australskih Hrvata koji su već kupili karte za promociju Sedlarovog filma koja se trebala održati u osam australskih gradova.
-Poštujem australsku državu i nisam nimalo ljut na nju, ističe Bujanec dodajući da se ne osjeća poniženim što mu je tek na minhenskom aerodromu priopćeno da ne može u Australiju.  Od puta u Australiju nije odustao te se nada se da će slijedeći put imati više sreće.
Krug oko Bujanca „sumnjiči” Milorada Pupovca i državu Srbiju da stoji iza ovog slučaja, ali ne isključuje ni mogućnost da je u cijelu priču uključeno i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.