Jedan dan s Ivanom Vrdoljakom uz Ledo škrinju i razdjelnike? Neprocjenjivo!

Jedan dan s Ivanom Vrdoljakom uz Ledo škrinju i razdjelnike? Neprocjenjivo!

Kako god prođe na sljedećim izborima, Ivan Vrdoljak se ne treba brinuti oko toga je li ostavio trag u hrvatskoj politici. Jest, i te kakav! O tome ovih dana bruje društvene mreže, snimaju se televizijski prilozi, pišu tekstovi. To što su napravili on i podmladak njegove stranke zaista je neobično. Jako.

Do sada kod nas nije zabilježeno da je mladež bilo koje stranke organizirala nagradnu igru u kojoj bi dobitnici, i to oni 18+, za glavni zgoditak dobili druženje sa šefom stranke. To nisu činili ni oni koji su bili omiljeni u javnosti. Pa ni oni koji su teško kontrolirali sebeljublje jer su obično uz sebe imali savjetnike koji bi ih na to upozorili.
Politički kroničari moći će reći kako je tako bilo sve do Vrdoljaka i njegova HNS-a jer je mladež te stranke iz Osijeka napravila upravo to. Objavila je nagradnu igru u kojoj je glavni zgoditak – dnevno druženje s Vrdoljakom.

Oni koji su se tako željeli usrećiti trebali su im samo poslati fotografiju Osijeka i prvih deset koji bi za nju dobili najviše lajkova stekli bi privilegiju pet-šest ili nešto više sati biti vrlo blizu čelnika HNS-a. Kakav dobitak!
Vrdoljak je očito ranije dao pristanak da se raspiše natječaj u kojem je on sam poput dobitka s lota. Kada je ta priča dospjela u javnost, iz te stranke su pokušali umanjiti štetu. Počeli su slati poruke i davati izjave kako brižni predsjednik HNS-a od tolikog napornog rada ne stigne često do Osijeka pa su ga, eto, na ovaj način željeli prizvati.
Objavili su da se u nagradnu igru uključila i Vrdoljakova supruga koja bi ga također rado vidjela. Da, to je ona gospođa koja se svojedobno na Facebooku pohvalila velikom Ledo škrinjom sa sladoledima – koju je držala u dnevnom boravku.

Narod se pitao otkud joj tolika škrinja koju obično imaju samo Konzumove trgovine čiji je tadašnji vlasnik bio Ivica Todorić. Na kraju je stiglo objašnjenje da nije riječ o donaciji tadašnjeg čelnika Agrokora, kako se odmah počelo nagađati, nego je kupljena u oglasniku.

Tada se naime još donekle i vjerovalo u ono što Vrdoljak govori. Kasnije je sam sebe pretvorio u vjerolomnika. Barem desetak puta je javno govorio kako njegov HNS nikad neće ući u, kako ju je zvao, Plenkovićevu Titanic vladu, da bi na kraju, ipak, ušao. Kasnija silna objašnjenja o motivima tog zaokreta ne mogu prebrisati te ranije rezolutne izjave.
No, kad se to već dogodilo, nije jasno što je to natjeralo predsjednika HNS-a i čelnika njegove mladeži na ovaj potez koji pretpostavlja da ta stranka ima karizmatskog vođu kojeg mnogi žele vidjeti i upoznati, s obzirom na to da im i ankete govore kako je situacija zapravo suprotna.

Gube li možda tlo pod nogama jer ni Vladi kojoj su postali glavni partner ne ide najbolje, a ni njih zasad nitko ne želi za koalicijskog partnera. HDZ ide samostalno na predstojeće izbore, SDP se bavi svojim problemima, a HNS su odbili i u Amsterdamskoj koaliciji tako da će vjerojatno morati sami na izbore.
Možda ih zbog toga hvata panika pa su se odlučili za ovakav oblik samopromocije, a sve da bi malo svoju popularnost. Jer, sudeći po rejtingu koji trenutno uživaju, trče neke od svojih posljednjih krugova. Nije da nema onih koji im se zbog toga naslađuju.

Osuđujući ovu nagradnu igru „kao neviđeno i perfidno ruganje“ bivša premijerka Jadranka Kosor Vrdoljaka je umjesto Ivanom nazvala Carpathiom, imenom broda koji je spašavao preživjele s Titanica, podsjećajući ga tako na njegove izjave o vladi u kojoj je sada.

Tako je političar kojeg inače pamtimo po skupim razdjelnicima koje smo morali ugrađivati, a pokazali su se beskorisnima i po obećanjima o milijardama eura koje smo već trebali izvlačiti crpeći naftu iz Jadrana, postao predmetom ismijavanja zbog odista bizarne nagradne igre u kojoj bi najavljeni dobitak za mnoge bio – ne nagrada, nego zapravo kazna.