Zakon o Vladi štiti dužnosnike od izjašnjavanja jesu li članovi masonske lože

Zakon o Vladi štiti dužnosnike od izjašnjavanja jesu li članovi masonske lože

Problemi koji muče hrvatsko društvo poput masovnog iseljavanja, visokih poreza, općeg pada životnog standarda te nepovjerenje u državne institucije, dovode sve veći broj građana na rub očaja, a činjenica da se ne nazire skoro rješenje čini te probleme još većim. U potrazi za objašnjenjem ovog neizdrživog stanja neki odgovore traže u raznim teorijama koje je vrlo teško ili nemoguće dokazati. Jedna od njih svakako je i utjecaj masona, pripadnika tajnih društava, koji su istovremeno i članovi visokih državnih tijela. Zastupnik Živog zida Ivan Pernar koji je svojevremeno ušao u otvoreni medijski rat protiv čelnog čovjeka hrvatskih masona, pokojnim Marijanom Hanžekovićem, otišao je korak dalje i nedavno je u pismenom obliku poslao pitanje premijeru Andreju Plenkoviću pismo s pitanjem koliko masona ima u ovom sazivu Vlade RH i moraju li članovi Vlade nekom državnom tijelu prijaviti da su masoni.

Nekoliko dana nakon toga, poslao je još jedno pitanje premijeru te ga je u tom slučaju zanimalo koliko masonskih loža djeluje u Republici Hrvatskoj, a kao obrazloženje pitanja naveo je kako je “opće poznato da na području Hrvatske djeluje više masonskih loža, neke od njih nalaze se i u registru Ministarstva uprave (Velika loža Stup Mudrosti, Velika loža Hrvatske grof Ivan Drašković, Velika loža Stup snage. Velika loža Croatia, Velika loža starih i priznatih slobodnih zidara Hrvatske)”.

Iz Banskih dvora u četvrtak je stigao i odgovor koji u cijelosti objavljujemo:
“Zakon o udrugama  kao opći propis koji uređuje i djelovanje udruge sa svojstvom pravne osobe ne propisuje obvezu prijave članstva u udruzi bilo kojem tijelu. Budući da ni Zakonom o Vladi Republike Hrvatske, nije propisana obveza članovima Vlade Republike Hrvatske da prilikom imenovanja, kao niti tijekom obnašanja dužnosti, bilo kojem tijelu prijavljuju činjenicu osobnog članstva u udrugama, nemamo saznanja o traženim podacima o članstvu”. Premijer je također Pernara je uputio da se za eventualna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem obrati ministru uprave Lovri Kuščeviću.

Trebaju li se dužnosnici u Vladi ili državnim institucijama izjasniti o svojoj pripadnosti masonima ili nekoj drugoj tajnoj organizaciji upitali smo profesora na Hrvatskim studijima Ivana Markešića i don Damira Stojića.

Na pitanje kako komentira odgovor Vlade RH zastupniku Pernaru, prof. Markešić kaže: Kada premijer odlučuje nekoga primiti u Vladu koju on sastavlja, ne pita ga je li kršten ili pripada li nekom sportskom klubu, nego želi čuti, hoće li taj njegov kandidat izvršavati obveze koje mu dade. Kad su u pitanju masoni u Hrvatskoj, i Pernarovo pitanje o tome, pravo je zastupnika pitati. No, više od traženja odgovora na postavljeno pitanje, ovdje su u pitanju insinuacije. Ljudi žele ići logikom kao da masoni vladaju Hrvatskom i da su se uvukli u hrvatsku Vladu, kaže Markešić.

Imaju li masoni utjecaja u Hrvatskoj danas?

“Svatko ima u Hrvatskoj utjecaj, svaka udruga. Naravno da i masoni ima utjecaja, i to u visokim strukturama društva, policije, vojske, Vlade, međunarodnim odnosima i naravno da pokušavaju na određena mjesta preporučivati svoje ljude koji će izvršavati ono što je u skladu s njihovim poimanjem svijeta, rekao je prof. Markešić dodajući da  su masovna iseljavanja, siromaštvo i visoki porezi najvažniji problemi u Hrvatskoj te da ne treba ići u teorije zavjere i kriviti masone nego odgovorne političare u Hrvatskoj.

Na pitanje kako komentira odgovor Vlade RH zastupniku Pernaru te trebaju li se oni deklarirati kao masoni pri stupanju na dužnost, don Damir Stojić kaže: “Ja bih ovdje stao na stranu premijera. To je privatna stvar i pitanje je gdje ćemo povući crtu. Mislim da se katolik ne mora izjašnjavati, isto kao ni, recimo, neki član udruge ljubitelja dupina. Radi se o privatnom životu. Ali, ako je netko ponosan s onim što je, trebala bi mu biti čast i to reći javno. Ja sam ponosan što sam katolik. No, to je, kažem, privatna sfera koju se mora poštivati”.