Tko je samozatajna bogatašica Zdenka Infeld: Ostala je udovica sa samo 22 godine, a onda joj se život preokrenuo kada je otišla u Beč

Tko je samozatajna bogatašica Zdenka Infeld: Ostala je udovica sa samo 22 godine, a onda joj se život preokrenuo kada je otišla u Beč

Tvrtka u vlasništvu Zdenke Infeld (64) jedna je od vodećih proizvođača žica za gudačka i trzajuća glazbala na svijetu. Godinama je kao samohrana majka radila nekoliko poslova odjednom, a onda joj je život priredio filmski zaokret. Rođendan Zagrepčanka jedna je od najbogatijih Hrvatica. Nedavnim gostovanjem u HRT-ovoj emisiji ‘U svom filmu’ podijelila je svoju inspirativnu priču koja rijetko koga može ostaviti ravnodušnim. Tajanstvena Zdenka danas živi u Austriji, a mnogi su mislili kako je svoje bogatstvo stekla zahvaljujući pokojnom suprugu Peteru. Međutim, ona se za njega udala nakon što je izgubio obiteljsko bogatstvo, javlja Večernji list.

Infeld je vrlo uspješna poslovna žena koja vodi uspješan biznis u Austriji i Danskoj te ima otprilike 230 zaposlenika. Osim toga, ima i veliku ljubav prema umjetnosti te je pokazuje tako da u svojem vlasništvu ima zbirku umjetnina od preko 14 tisuća slika. Njena kolekcija suvremenog karaktera mogu pronaći djela Picassa, Klimta, Dalija, Miroa, Warhola, Giacomettija, Schielea, Kokoschke i brojnih drugih. Počeci ove ugledne dame ukazuju na to kako je hrabra, odvažna i ustrajna žena. Jako mlada, sa samo 22 godine postala je udovica. Tada se zaljubila u elektrotehničara 12 ¸ iz Banje Luke, a zajedno su dobili kćer Jasnu i sina Alena, kako su domaći mediji ranije navodili. Prema njihovu pisanju, brak  je potrajao četiri godine zbog tragedije koja je zadesila tada mladu obitelj. Prometna nesreća u kojoj je nesretno poginuo Moris ostavila je dubok trag na Zdenku Infeld. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Karolina Vidović Krišto: Možete li zamisliti ovu situaciju. Novinar Jutarnjeg lista ima informaciju da Vujnovac uplaćuje novac na Plenkovićev tajni račun

– Moris je bio moja životna ljubav, moj Romeo. Bila je to zabranjena ljubav jer sam se udala protiv volje roditelja. Oduvijek sam bila svoja, odrješita i tvrdoglava, napravila sam veliki kaos, ali nije mi žao, opet bih napravila isto. Živjeli smo u kući moje šogorice u Popovcu, Moris je radio kao elektrotehničar, a ja sam rodila dvoje djece, kći Jasnu 1975. i sina Alena 1977. – rekla nam je tada Zdenka koja je nakon samo četiri godine braka doživjela strašnu životnu tragediju.

– Vraćali smo se s plesnjaka, Moris je vozio, a ja sam bila na mjestu suvozača, kod Zeline smo izletjeli ceste i imali smo strašan udes. Moris je nakon šest sati preminuo u bolnici, a ja sam jedva preživjela. S teškim ozljedama i otvorenim prijelomima, šest mjeseci provela sam u bolnici, a još pola godine sam se oporavljala – rekla je Zdenka, koja je nesretnom igrom životne sudbine sa 22 godine ostala mlada udovica i samohrana majka dvoje male djece.

Ostala sam sama s Jasnom, koja je tada imala dvije i pol godine, i Alenom, koji je imao tek šest mjeseci. Jako sam ponosna pa nisam tražila pomoć roditelja. Dok nisam ponovo prohodala, djecu mi je čuvala šogorica. Roditelji su zvali, nudili pomoć, ali znala sam da oni nisu odobravali moj brak i nisam dopustila da vide kako padam. I uspjela sam u tome – objašnjava Zdenka, koja tvrdi da su joj njezino dvoje djece i četvero unučadi najveći životni uspjeh. Kći Jasna živi u Zagrebu, ima 42 godine i dvije odrasle kćeri, od kojih starija studira u Washingtonu, a mlađa je gimnazijalka. I sin Alen (40), koji nekoliko godina radi u njezinoj tvrtki u Beču, ima dvoje male djece.

Zdenke Infeld

Iako se dogodila velika tragedija, neustrašiva Zdenka odlučila je pokrenuti privatni biznis i otvoriti antikvarijat za namještaj i minimarket u Zagrebu. Tada je uspješno poslovala, ali se 2005. odlučila preseliti u Beč. Tada novog supruga, inače 16 godina starijeg Petera Infelda upoznala je početkom 1980.-ih, zapravo nedugo nakon što je ostala udovica, piše Story. Dugi niz godina bili su prijatelji, a iz tog prijateljstva se rodila i ljubav. 


Peter Infeld naslijedio je obiteljski posao koji je vodila njegova pokojna majka, a ona mu je ostavila tvornicu koja je, među ostalim, prva proizvodila čelične žice za glazbala. Osim toga, s majkom Margarete počeo se baviti i kolekcionarstvom 1965.godine. Prvo djelo koje su kupili bilo je plato ‘Malach’ Ernsta Fuchsa, zatim su prvog Schielea kupili na rate i tako su s godinama stvorili jednu od najvećih kolekcija u Austriji i jednu od najznačajnijih u Europi s oko 14 tisuća umjetnina. Njihova kolekcija sadrži najveći bečki fantastički realizam na svijetu. U kolekciji su slike Picassa, Warhola, Dalija, Klimta, Miroa, Giacomettija, Schielea, Kokoschke, Kleea, Grosza, Magrittea, Delvauxa, Maxa Ernsta, Francisa Picabije, De Chirica, Arnulfa Rainera, Antona Lehmdena. Od hrvatskih slikara u zbirci su slike Murtića, Glihe i Stančića, a sadrži i najkvalitetniju kolekciju od dvije tisuće slika hrvatske naive.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Stjepo Bartulica: Trebaju odgovarati oni koji su sijali paniku i strah u vrijeme pandemije. A Capak? On ne želi dati odgovore na prava pitanja

Peter je, kad su mu već bile 63 godine, brakom okrunio svoju ljubav sa Zdenkom koja se tada prezivala Kucej. U braku su bili samo pet godina zato što je 15. travnja 2009. Peter preminuo, a ona je nastavila voditi obiteljsku tradiciju te je upisala studij menadžmenta. Upravo u to vrijeme Peter je bio žrtva prevare poslovnih partnera s kojima je surađivao. Zdenka je na austrijskom sudu 2005. tužila odgovorne u Zakladi Infeld, a proces je dobila tek 2013., četiri godine nakon Peterove smrti. Iste je godine dobila i austrijsko državljanstvo. Tako je tvrtku naziva ‘Thomastik Infeld’ digla iz pepela. Samu proizvodnju povećala je za sto posto, investirala u modernizaciju proizvoda te izradu novih strojeva. Također, kupila je konkurentsku firmu u Danskoj sa sjedištem u Kopenhagenu.