Tko je uhićeni Patrik Šegota: I on je dobio kućice na atraktivnim lokacijama

Tko je uhićeni Patrik Šegota: I on je dobio kućice na atraktivnim lokacijama

Bivši direktor zagrebačkih Gradskih groblja Patrik Šegota uhićen je u srijedu, kako se neslužbeno doznaje, zbog navodnih zlouporaba povezanih sa sumnjivom dodjelom atraktivnih lokacija tek osnovanim tvrtkama na groblju Mirogoj.

Šegota je, kako javljaju mediji, uhićen u Dubrovniku te je na putu za Zagreb gdje ga očekuje istraga, a u tijeku su i pretresi.

U studenom prošle godine Šegota je podnio ostavku, izvijestio je tada Zagrebački holding, nakon što su mediji otkrili aferu s kućicama na Mirogoju gdje su tek novoosnovane tvrtke za prodaju cvijeća, svijeća i suvenira na rok od 10 godina dobile atraktivne lokacije.

Mediji su problematizirali što su sve četiri tvrtke osnovane samo deset dana prije raspisivanja natječaja koji je trajao tek četiri radna dana a na kojem su ponudile istu cijenu od 3510 kuna mjesečno.

Uhićenje je uslijedilo nakon antikorupcijske akcije u kojoj je zadnjeg dana lipnja uhićeno više osoba povezanih s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, među kojima i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Prvog srpnja Uskok i policija nastavili su s antikorupcijskom akcijom u kojoj je uhićeno 10 osoba, osam poduzetnika i dvoje gradskih zaposlenika.

A Šegota je do izbijanja afere s kućicama na Mirogoju javnosti bio gotovo nepoznat.

Možda su ga poznavali upućeni u riječku političku scenu s obzirom na to da je obnašao niz funkcija u tamošnjem gradskom i županijskom ogranku HDZ-a, u koji se učlanio, kako je već spomenuto, 2000. godine. Bio je predsjednik riječke Mladeži HDZ-a, pa dopredsjednik županijske mladeži, pa član Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a…

Čak je otvoreno kritizirao 2015. tadašnju predsjedničku kandidatkinju, kasnije i predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, te tadašnje HDZ-ovo vodstvo na čelu s Tomislavom Karamarkom. Tada je za Index kazao je da je Grabar Kitarović u vrijeme Ive Sanadera bespogovorno provodila njegovu politiku i gušila demokratske procese u stranci.

‘Predočit ću vam to kroz jednu situaciju koja to dobro ilustrira. Sanader je, u vrijeme koje je prethodilo Gotovininom uhićenju, izdao nalog svim organizacijama na terenu da se nikako ne podržava generala, navodeći kako je to stvar od državne i nacionalne važnosti. Mi smo otvorili raspravu na Glavnom odboru jer su neki članovi htjeli raspraviti to pitanje, što bi nam uvažavanje osnovnih standarda demokratičnosti trebalo jamčiti. Predsjednica GO-a Grabar Kitarović suzbila je svaki demokratski dijalog na toj sjednici i rekla kako se po nalogu Ive Sanadera nalog ima izvršiti te da je tu raspravi kraj’, kazao je Šegota 2015, prenosi Tportal.

Očito je s HDZ-om tada i raskrstio. U međuvremenu se očito preselio u Zagreb, približio Bandiću, 2019. došao na čelo tek osnovanog Rotary kluba Zagreb City 1850., a rotarijanac je bio i sam Milan Bandić.

Foto: Hina