„Todorić ima po milijun eura u svakom džepu svoga odijela”

„Todorić ima po milijun eura u svakom džepu svoga odijela”

Sud je odlučio da se donedavni bjegunac Ivica Todorić može braniti sa slobode. Uspio je uplatiti jamčevinu od 7,5 milijuna kuna koju su, navodno, velikodušno prikupili njegovi prijatelji i rođaci. Odvjetnici Ivice Todorića Čedo Prodanović i Jadranka Sloković nekoliko dana su uvjeravali medije da njihov klijent jednostavno nema te novce te da će biti gotovo nemoguće skupiti tako veliki iznos. Fiškalske izjave Todorićevih odvjetnika mainstream mediji su prihvatili prilično dogmatski tako da ih uopće nisu dovodili u pitanje.

Je li zaista moguće da donedavno najbogatiji Hrvat nema milijun eura ili je bila riječ o još jednom uspješnom manevru njegovih spretnih odvjetnika? Odgovore smo pokušali potražiti kod šestero hrvatskih odvjetnika, tri sveučilišna profesora ekonomije i dva političara. Zanimljivo je da nitko od njih nije želio javno govoriti o tome koliko je „težak” Ivica Todorić te je li mu zaista bilo nemoguće skupiti milijun eura. Svi sugovornici Teleskopa uvjereni su da je Ivica Todorić imao dovoljno novca da plati jamčevinu, ali problem je u tome što je teško legalizirati novac koji ima negdje u čarapi ili na nekom tajnom računu.

Tijekom jednogodišnjeg bijega Todorić je uporno ponavljao da uopće nema osobne imovine te da u Londonu živi s dvadesetak funti dnevno.
-Ivica Todorić ima znatno više od milijun eura, ali zbog pritiska javnosti ne smije pokazati da ga ima. Milijun eura može skupiti bez problema, tvrdi profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Todorić je bio najveći i najmoćniji hrvatski poduzetnik od hrvatske neovisnosti, a u svim istraživanjima redovno je osvajao titulu najbogatijeg Hrvata.

Na vrhuncu moći imao je nekoliko desetaka tvrtki koje su ostvarivale prihod veći od 55 milijardi kuna. Stanovao je u dvorcu, imao zavidan vozni park, ljetni odmor provodio na svom otoku koji mu je besplatno ustupila država, vozio se privatnim helikopterom. Teško je povjerovati da barem dio tog velikog bogatstva nije sklonio negdje na sigurno. Moguće je da je bio uvjeren da nikada neće pasti u nemilost represivnog aparata, ali to je malo vjerojatno.
– Nema nikakve sumnje da Todorić ima milijun eura. Ima po milijun eura u svakom džepu svog odijela, ističe odvjetnik koji je također branio okrivljenike koji su morali plaćati visoke jamčevine. Dodaje da je stvaranje imidža siromašnog Todorića dio odvjetničke strategije koju su smislili Todorićevi branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.
-Samo se tražio pravi način da se legalizira novac koji ima. Tražili su se prijatelji koji su sada to i napravili, ističe naš sugovornik.
Todorićev odvjetnik Čedo Prodanović nije želio komentirati prijepore oko Todorićeve jamčevine.

 


Napišite komentar

Your email address will not be published.