Tomašević: Stanje s gradskim financijama je gore od očekivanog, uskoro novi pročelnici

Tomašević: Stanje s gradskim financijama je gore od očekivanog, uskoro novi pročelnici

Primopredaja vlasti između novoizabranog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i obnašateljice dužnosti gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević počela je malo iza osam sati u zagrebačkoj Gradskoj upravi gdje su zaposlenici Tomaševića dočekali spontanim pljeskom.

“Ženi je pozlilo na tramvajskoj stanici kod Cibone. Ne bi trebala biti praksa (da kasnim), nije da svaki dan naletite na nekoga kome treba pomoć”, kazao je Tomašević te se ispričao na kašnjenju.

Očekivalo se da će sastanak primopredaje vlasti s Pavičić Vukičević, pročelnicom Gradskog ureda za financije Danielom Juroš Pečnik te Andreom Šulentić, pročelnicom Stručne službe gradonačelnika, trajati oko sat vremena, nakon čega su predviđene izjave za medije.

Nakon više od dva sata, Tomašević je dao izjavu za medije.

‘Završili smo sastanak o primopredaji. Sastanak je bio otvoren i konstruktivan. Dobili smo oko 2.000 stranica izvješća i trebat će nam neko vrijeme da to prođemo. Mogu reći da financijsko stanje nije dobro i to je nešto s čime ćemo se odmah pozabaviti. Danas ćemo imati detaljan sastanak s pročelnicom za financije. Zakazat ćemo sastanak s drugim pročelnicima. Svim zaposlenicima u gradskoj upravi i gradskim poduzećima poručujem da nas čekaju izazovi i da daju sve od sebe da kvaliteta usluga bude što bolja. Vjerujem da izazove možemo zajedno prebroditi. Mi ćemo biti otvoreni, skromni, pristojni i na usluzi građanima i to očekujemo od svih zaposlenika’, kazao je, objavio je tportal.

Vjeruje da će brzo pohvatati konce. ‘Mi ćemo dati sve od sebe da do poskljupljenja usluga neće doći. Postoje rješenja za ovu situaciju, no o tome ćemo tek informirati javnost’, kazao je.

Kaže da razgovori s SDP-om idu dobro, no da još nisu gotovi. ‘Treba dogovoriti i političke funkcije u Skupštini. Konstituirajuća sjednica biti će 17. lipnja’, kazao je.

‘Razgovor je bio otvoren, neke savjete koje smo dobili zadržao bi za sebe. ‘Zahvaljujem joj na tome i vjerujem da su izvješća konkretno napravljena. Neke su revizije u tijeku, recimo za žičaru i preplaćivanje tog prijekta koji je veliki uteg ua ZET jer je kredit dignut na njih’, kazao je.

Nešto je gora situacija s financijama nego što je očekivao, no ne želi precizirati.

Na pitanje o ugovorima o otpadu s tvrtkama Petra Pripuza, kazao je da ne želi trčati pred rudo.

‘Ja nisam sretan što je žičara ovakva izgrađena, no moramo ju staviti u pogon. Kada bi cijena karte bila komercijalna, ne znam tko bi si to mogao priuštiti. U interesu nam je da se to što prije riješi’, kazao je.

Dodao je da će uskoro odnijeti odluku o novim pročelnicima.

Na pitanje je li još koja ostavka osim Ivice Lovrića bila na stolu, Tomašević je kazao kako nije. Danas će kaže, donijeti odluku o V.D.-u pročelnika za obrazovanje.

Danijela Dolenec kazala je da je njezin dojam da je vođen konstruktivan i otvoren razgovor. ‘Smatram da smo svi u dobroj vjeri pristupili primoredaji. Doista su pred nama veliki izazovi.

Luka Korlaet kazao je da sebe vidi kao ubrzavatelja obnove od potresa. ‘Prvi razgovor je s ravnateljem Fonda Damirom Vanđelićem’, kazao je.

Tomašević je zahvalio gospođi koja je izašla iz tramvaja i pomogla s njim prolaznici kojoj je pozlilo na tramvajskoj stanici kada je dolazio na primopredaji. Poručio je da je to duh solidarnosti.

‘Idemo dalje zajedno, vjerujem u bolju budućnost’, poručio je.

Prva je to primopredaja vlasti u Zagrebu nakon dva desetljeća vladavine Milana Bandića. Novog gradonačelnika po dolasku u Gradsku upravu 30-ak zaposlenika spontano je dočekalo i pozdravilo ga pljeskom.

Foto: Hina