Tomislav Karamarko otkrio svoje poetsko lice: Helena lijepa i ja u kiši smo preko 40 godina

Tomislav Karamarko otkrio svoje poetsko lice: Helena lijepa i ja u kiši smo preko 40 godina

Tomislav Karamarko se raspisao o svom glazbenom ukusu, a usput je čestitao 80. rođendan legendarnom hrvatskom kantautoru Dragi Mlinarcu

“Sinoć, nekako letargičan i neraspoložen, nakon utakmice, sa slušalicama u ušima odšetao sam u svoj mali glazbeni azil. Glazba je zvonka radost, zaključili su davno. Ali i zrcalni odraz života, kreacija čitavog spektra emocija, pretočenih u zvuk ili zvuk i riječi. U glazbi se pronalazimo ili nas pronalaze.

I po glazbi se prepoznajemo.A sinoć sam se opet sakrio u mladost i tinejdžerske dane, tamo neke davne 70-80 godine. Trenutak za Dragu Mlinarca. On je sa “Grupom 220” bio začetnikom našeg rock svijeta. Orginalan, lišen larpurlartizma, primjeren vremenskom senzibilitetu. No mene je kao klinca potegnula matica njegove druge faze, one kantautorske i otkrivam ga 1975-76. Iako je ta faza počela albumom “A ti se nedaj” još 1971.

Redali su se ti sjajni albumi jedan za drugim – Pjesme sa planine, Rođenje, Negdje postoji netko, Sve je u redu, Tako lako, te Sabrano, Pomaknuto i Krhotine kao svojevrsne kompilacije i “remake” bogatog opusa.Potpuno svoj i originalan, van trendova ali uvijek aktualan i prihvatljiv.

Neumorni sanjar, vječiti mladić sa gitarom, okružen vrhunskim glazbenicima, definicija je posebnosti njegovog rock izričaja. On je nepotrošiva glazbena vertikala.Dražen Vrdoljak je rekao da bi kantautor trebao biti kroničar života. Svog ili našega, svejedno.

Ja sam imao nekolicinu takvih kroničara. Ali kad shvatim, po tko zna koji put, da “sporo prolaze dani dok godine lete”, kad se pronađem u Prolazi jesen, Pjesmi povratnika, Trebao sam ali nisam, Pjesmi o djetinjstvu, Strancu, Nostalgiji i mnoštvu drugih glazbenih prizora, postaje mi jasno tko je jedan od najvažnijih kroničara mog života. A Helena lijepa i ja u kiši smo preko 40 godina…No treba reći da gospodin Drago Mlinarec upravo danas obilježava svoj 80-ti rođendan.Pa neka mu je sa srećom”, ističe Tomislav Karamarko.

Foto: Hina