TRAG NOVCA: Je li Barbarić pogodovao općini Jelsa, a onda općina Jelsa pogodovala Barbariću: I tko je taj Metkior Ćurin

TRAG NOVCA: Je li Barbarić pogodovao općini Jelsa, a onda općina Jelsa pogodovala Barbariću: I tko je taj Metkior Ćurin

Načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja (SDP), gostovao je u N1 studiju kod Igora Bobića gdje je komentirao izjavu saborskog zastupnika Mosta Zvonimira Troskota koji je rekao da je vila šefa HEP-a Frane Barbarića na otoku Hvaru, osim što je ilegalna, izgrađena novcem hrvatskih građana.

Podsjetimo, Troskot tvrdi da je Barbarić kroz donacije i sponzorstva financirao općinu Jelsa, a načelnik Peronja potom financirao dokumentaciju HEP-ovom kooperantu Metkioru Ćurinu za kabliranje, spuštanje kablova u malu uvalu s tek nekoliko kuća, koji je kao protuuslugu Barbariću izgradio vilu.

Peronja kaže da ne može ništa drugo reći nego da su to teške insinuacije i lupetanja. “Jedan saborski zastupnik bi ipak trebao imati malo odgovornosti. Općina Jelsa i ja nemamo veze s tim. Mi smo zbog bespravne gradnje zatražili da se vila čim prije ukloni, no mi ne izdajemo građevinske dozvole. To su teške insinuacije”, rekao je, javlja N1. “Mi kao Općina guramo na istočnoj obali Hvara vodovod jer kompletan istočni dio otoka nema vodu u 2023. godini. To su uvale u kojima ljudi nemaju ni struju”, dodao je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: ZA SVE JE KRIV “BRAČNI UGOVOR”: Goran Ivanišević je u ovoj godini zaradio oko 1,5 milijuna dolara. Hoće li mu polovicu iznosa “uzeti” bivša supruga

“Barbarićeva kuća je jedina u uvali i on spominje da je njegov otac još tražio priključke. No ovu elektrifikaciju je zatražilo nekoliko kuća i mi moramo povezati tih 30 uvala i moramo ih iskablirati. Troskot koristi izraz Ćurinova uvala, a tamo postoji 30 kuća. To nije fer”, naveo je.Tvrdi da Općina Jelsa nije dobila donacije od HEP-a. “Barbarić nije dobio niti je mogao dobiti ikakve donacije od Općine. Troskot je još proljetos lupetao da smo mi radili s tvrtkom Ćurine. Ako je dobio posao s HEP-om kao izvođač, dobio ih je valjda na nekakvim natječajima”, ustvrdio je i dodao da ne ne poznaje Barbarića.

“Mi smo Troskota i tužili jer nema nikakve veze Općina Jelsa i HEP i uputili smo zahtjev za skidanje njegovog imuniteta i pozivam ga da bude frajer i da glasa za to skidanje imuniteta. To neće proći bez odgovornosti jer je sramotno da netko s pozicije saborskog zastupnika tako lupeta. Ako mu ne skinu imunitet tužit ćemo ga kasnije”, otkrio je.

Podsjetimo, saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot ustvrdio je da vila šefa HEP-a Frane Barbarića na otoku Hvaru, osim što je ilegalno izgrađena, je izgrađena novcem hrvatskih građana.

„Premijer je konačno odlučio zamijeniti svog štićenika i svog doajena Franu Barbarića zbog ilegalno izgrađene vile na Hvaru. Međutim, ta priča ima još dodatnu stavku , a to je da je ta ilegalna vila izgrađena našim novcem”, kazao je Troskot na konferenciji za novinare u Saboru.Kako tvrdi, Barbarić je kroz donacije i sponzorstva financirao općinu Jelsa, a načelnik općine Nikša Peronja potom financirao dokumentaciju HEP-ovom kooperantu Metkioru Ćurinu za kabliranje, spuštanje kablova u malu uvalu s tek nekoliko kuća, koji je kao protuuslugu Barbariću izgradio vilu.

„Internim politikama Barbarić je sebi osigurao da može isplaćivati donacije i sponzorstva do 100 tisuća kuna bez odobrenja Uprave i kada se sumira govorimo zapravo o iznosima od nekoliko desetaka milijuna kuna”, kazao je Troskot. Dodao je da su svi dokumenti o tome poslani Državnom odvjetništvu koji to istražuje. Troskot je također poručio kako očekuje da Barbariću budu oduzete sve ovlasti bez isplate otpremnine i da vrati novac kojim je izgrađena vila jer je to „naš novac”, a ne da bude nagrađen pozicijom direktora u HEP-u ili saborskog zastupnika u sljedećem mandatu.

Istaknuo je da je vila na Hvaru tek “vrh sante leda” i da je žalosno kako se Barbarića smjenjuje samo zbog toga, podsjetivši i na druge afere. Afera „plin za cent” još nema svoj epilog a ona ide do samog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića „koji je asistirao Pavlu Vujnovcu da dočeka taj plin da bi sada s tim novcem kupovao Fortenovu”, kazao je uz ostalo Troskot.

Foto: Hina