Tragedija u Hrvatskoj: Mladi muškarac preminuo 12 dana nakon cijepljenja s AstraZenecom

Tragedija u Hrvatskoj: Mladi muškarac preminuo 12 dana nakon cijepljenja s AstraZenecom

Muškarac u Hrvatskoj preminuo je 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, zbog čega je Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) pokrenula istragu.

Kako doznaje Index, preminuli muškarac je iz Siska te je preminuo jutros u zagrebačkom KBC-u Rebro. Cijepljen je u Sisku, a zasad nije poznato je li riječ o prvoj ili drugoj dozi.

HALMED je danas dobio prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom. Agencija je trenutno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti. preminuli je imao samo 33 godine.

Prijava navodi trombocitopeniju i krvarenje, a obdukcija u tijeku, javlja Index.

“U prijavi su navedeni trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda”, navode iz HALMED-a, koji u što skorijem roku očekuje zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije.

“HALMED i HZJZ su danas započeli s ocjenom te će se ova ocjena žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, slijedom čega ćemo izvijestiti o ishodu istrage”, navode u HALMED-u.

Ova prijava bit će danas upućena i EMA-i kako bi se uključila u ocjenu koja je trenutno u tijeku, navodi HALMED.

Foto: Hina