Zviždači, branitelji i borci za ljudska prava pišu predsjedniku Milanoviću: Doktor Šime Savić je idealan kandidat za predsjednika Vrhovnog suda

Zviždači, branitelji i borci za ljudska prava pišu predsjedniku Milanoviću: Doktor Šime Savić je idealan kandidat za predsjednika Vrhovnog suda

Nekoliko hrvatskih udruga  potpisalo je peticiju kojom od  predsjednika  Zorana Milanovića traže da za predsjednika Vrhovnog suda  predloži doktora Šimu Savića. Sadržaj peticije  prenosimo u cijelosti.

“Poštovani gospodine predsjedniče Milanović,
Obraćamo Vam se ovom peticijom u ime hrvatskih udruga građana, pokreta, branitelja, inicijativa i aktivista kako bi se aktivno uključili javnu raspravu i otvorenu kampanju kandidature za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske.
Smatramo da prilikom izbora ovako važne pravosudne funkcije i građani Republike Hrvatske okupljeni i ujedinjeni u udruge i inicijative imaju pravo, dužnost i obavezu iznijeti svoje mišljenja i stavove vezane uz izbor predsjednika Vrhovnog suda. Posebno stoga što potpisnici ove peticije, kroz svoj dugogodišnji, u javnosti potvrđen aktivizam, dobro znaju kako funkcionira hrvatska pravna država, kako se zakoni primjenjuju u praksi i kako se donose presude na hrvatskim sudovima. Građanske udruge i aktivisti – potpisnici ove peticije već duže vrijeme obavljaju svojevrsnu funkciju civilnog nadzora nad funkcioniranjem i anomalijama pravosudnih institucija kao i drugih državnih tijela, ali nažalost, njihova upozorenja koja se vrlo često ignoriraju, s vremenom, u najvećem broju slučajeva pokazuju se kao ispravna, dobronamjerna i pravovremena. Ignorirati takva upozorenja, praksa je pokazala, najviše će štetiti hrvatskom društvu, državi i građanima koji gube povjerenje u državne institucije uz eroziju kvalitete života i životnog standarda.

Peticiju je potpisala i predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović

Prateći neslužbenu kampanju, koja protječe uz otvoreno političko lobiranje i agitaciju vezanu uz izbor predsjednika Vrhovnog suda, udruge građana smatraju se pozvanim da i one izraze svoje mišljenje i stavove o ovoj temi. Analizirajući programe, profesionalne i stručne profile kandidata, građanske udruge odlučile su podržati u kandidaturi kandidata za suca Vrhovnog suda dr.sc. Šimu Savića, a njegovu kandidaturu javno podupire i jedini preživjeli kornatski vatrogasac Frane Lucić.
U usporedbi s ostala dva protukandidata (Đuro Sessa i Zlata Đurđević) smatramo da je dr.sc. Šime Savić u nemaloj prednosti jer ga ne prate afere kroz njegov profesionalni rad, kao npr. Đuru Sessu koji je pokušao zaštititi kolegu suca iz Rijeke Veljka Miškulina zbog vožnje u pijanom stanju; a na pravosudnom području dr. Savić ima mnogo više iskustva i praktičnog znanja od sveučilišne kanditatkinje dr.sc. Zlate Đurđević, koja stanje u hrvatskom pravosuđu prati isključivo ex catedra i čija je kandidatura u krajnjoj liniji, najblaže rečeno, suspektna, s obzirom na njezinu kandidaturu nakon okončanog javnog poziva.
Pored najkvalitetnijeg i najcjelovitijeg programa vezanog uz poziciju suca Vrhovnog suda, dr.sc. Šime Savić raspolaže značajnim komparativnim prednostima u odnosu na svoje protukandidate, od kojih izdvajamo:
– dr.sc. Šime Savić dragovoljac je i sudionik Domovinskog rata od 1990. do 1994. godine, bez korištenja bilo kakvih beneficija i privilegija koje iz ovoga proizlaze. Odlikovan je od strane predsjednika RH Franje Tuđmana Redom Hrvatskog pletera; – ima bogato iskustvo na hrvatskim sudovima na kojima je rješavao preko 15.000 parnica; u 25 godina njegovog profesionalne karijere protiv njega i njegovog rada nije podnesena nikakva prijava, žalba niti pritužba; – nestranačka je osoba bez privatnih i političkih afera, profesionalan je u svojem radu i u odnosu s klijentima; – diplomirani je pravnik s titulom doktora znanosti i ima položen pravosudni ispit od 1992. godine, danas radi kao odvjetnik u Zagrebu. Osposobio je preko 30 odvjetničkih vježbenika i od strane Odvjetničke komore podržan je u kandidaturi za suca Ustavnog suda; – autor je brojnih stručnih i znanstvenih radova objavljenih u domaćim i stranim publikacijama i aktivni sudionik na brojnim stručnim seminarima i konferencijama; – u odnosu na druge kandidate za suca Vrhovnog suda, ponudio je najkvalitetniji program kojim najavljuje neophodne pravosudne reforme.
Poštovani gospodine predsjedniče, molimo Vas još jednom da uvažite iznijete argumente u korist kandidature dr.sc. Šime Savića, kao i potpisnike ove peticije, te da podržite njegovu kandidaturu za predsjednika Vrhovnog suda. Time ćete pokazati da respektirate stavove i mišljenja građana RH koji su najveće žrtve hrvatskog pravosuđa i koji su sve manje tolerantni na zlouporabu i privatizaciju državnih institucija kao i na nepoštivanje zakona i njihovu selektivnu primjenu prema direktivama financijskih, interesnih i političkih lobija kao i centara moći.
Podržite li našu inicijativu, potpisnici ove peticije i građani RH biti će Vam zahvalni”,  stoji u peticiji koju su potpisale ove udruge:

Potpisnici peticije:

1. Udruga ovršenih i blokiranih građana – Ovršni

2. Udruga za zaštitu ljudskih prava – Korektiv

3. Udruga za zaštitu žrtava u pravosuđu – Veronika Vere

4. Pokret otpora – Rijeka

5. Udruga za zaštitu građanskih i političkih prava –Equilibrium

6. Udruga Vratite opljačkano

7. Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

8. Hrvatsko društvo logoraša SKL

9. Udruga veterana 145. brigade HV

10. Udruga Zviždač