Ekstremni ljevičari skupljaju novac za vandala koji je prešarao Tuđmanov spomenik

Ekstremni ljevičari skupljaju novac za vandala koji je prešarao Tuđmanov spomenik

Ekstremno lijeve udruge pokrenule su akciju skupljanja sredstava za troškove obrane vandala. Riječ je Filipu Drači, 24-godišnjem studentu koji je prešarao ploču na spomeniku Franji Tuđmanu komunističkim simbolom srpom i čekićem.

Protiv njega je podnesena kaznena prijava za kazneno djelo oštećivanja tuđih stvari. Nakon što je otkriven pomoću nadzornih kamera bio je uhićen i pritvoren.

Akciju su pokrenuli Antifašistički vjesnik, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske, prenosi N1.

“Pozivamo vas na solidarnost i zajednički otpor represivnom djelovanju institucija države kako bismo pokazali da je kazneno gonjenje dvadesetogodišnjaka zbog opravdane društvene kritike neprihvatljivo”, napisale su udruge u priopćenju.

Udruge navode da je nakon “uznemirujuće akcije policije, u kojoj je Filip Drača priveden kao osumnjičeni autor grafita srpa i čekića – simbola internacionalnog radničkog pokreta – na kontroverznom spomeniku Franji Tuđmanu, protiv njega podignuta optužnica kojom se traži uvjetna zatvorska kazna od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine”.

“Osim što je policija aktivno doprinijela stvaranju javne hajke objavljivanjem identiteta Filipa Drače, ovim potezom je još jednom pokazana sva arbitrarnost i pristranost represivnih državnih tijela u njihovoj ulozi da čuvaju državne ili režimske ‘istine’, koje počivaju na sakralizaciji i mitologizaciji Franje Tuđmana i ratova devedesetih”, kaže se u priopćenju.

Novac će biti prikupljan preko donatorske platforme koju je ustupila “Solidarna, zaklada za ljudska prava i solidarnost”. Sam opis koji stoji uz donaciju je nešto neutralnijeg sadržaja od priopćenja udruga, te se gotovo da i ne može iščitati da se radi o inicijativi ekstremne ljevice.

U opisu stoji:

“Solidarno protiv političke represije

Istinski egalitarno i slobodno društvo lišeno političke represije moguće je graditi samo na međusobnoj solidarnosti.

Doniraj za odvjetničke troškove onih koji su pod političkim pritiskom gdje se javne institucije koriste za političke i ideološke obračune.”

“Vrijednosti na kojima Zaklada SOLIDARNA temelji svoje djelovanje su poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, solidarnost, socioekonomska pravda, antifašizam, nenasilje, uključivost, uvažavanje različitosti, rodna ravnopravnost i izražavanje, sloboda izbora i izražavanja, te očuvanje prirodnih i kulturnih dobara” stoji na službenim stranicama Solidarne.

U trenutku objavljivanja ovog članka za obranu Filipa Drače prikupljeno je 360 kuna.

Filip Drača je u 2016. i 2017. pisao za blog Ziher.hr, i to članke s naslovima poput Najava: oktobarska revolucija iz rodne perspektive, Knjiški jubilej – “država i revolucija” (Lenjin, v. i.): država funkcionira sasvim dobro, i u tome je problem, Top pet romana ruskog socijalističkog realizma, Recenzija – ‘drugi spol’ (de beauvoir, s.): kako se postalo ženom.

Republika Hrvatska, kao slobodna i demokratska država štiti pravo vlasništva i sankcionira svaki čin nasilja i vandalizma, bez obzira na političke stavove i motive počinitelja.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina