Misteriozna smrt pročelnika u Virovitici: Skriva li nešto gradonačelnik Ivica Kirin?

Misteriozna smrt pročelnika u Virovitici:  Skriva li nešto gradonačelnik Ivica Kirin?

Jučerašnje skandalozno priopćenje Ivice Kirina, gradonačelnika Virovitice koji je svog bivšeg najbližeg suradnika, pročelnika za gospodarstvo i financije Sinišu Palma, samo dan nakon što je pokopan, proglasio osobom sklonoj kocki, otvara niz pitanja i o ulozi samog Kirina u cijeloj aferi.

Osim već spomenute informacije kako je pročelnik za financije bio ”ovisnik o kockanju”, zbog čega, kaže, ima ”razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”, Kirin otkriva kako je ”proračunu Grada Virovitice tijekom više godina nanesena milijunska šteta”. Siniša Palm, međutim, na mjestu pročelnika financija je od druge polovine 2017. godine. Dakle, nepune dvije godine, a Kirin govori o šteti koja je nanošena ”više godina”. Prije nego što je Palm došao na mjesto šefa gradskih financija, tu je dužnost obavljala Vesna Grbac, koja potom, zanimljivo, odlazi na mjesto pročelnice za unutarnju reviziju Grada Virovitice, piše Telegram.

Još, zanimljivije: gradonačelnik Kirin, tu će osobu, Vesnu Grbac, koja je bila zadužena za reviziju poslovanja Grada, nakon Palmove smrti, odmah postaviti na njegovo mjesto! Upravo je nevjerojatna tvrdnja iz jučerašnjeg Kirinovog priopćenje u kojoj kaže: ”Način na koji je stvorena šteta bio je nama skriven, a metode je bilo nemoguće otkriti redovnom analizom poslovanja i redovnim financijskim kontrolama koje Grad provodi u svom poslovanju”.

Također, zanimljivo: najviše pitanja izaziva podatak koji se pojavio u medijima, da je manjak u proračunu Grada Virovitice 17 milijuna kuna. Nikome nije jasno kako je do tako ogromnog minusa moglo doći (proračun grada u 2019. je 286 milijuna kuna) i je li moguće da je sve to djelo samo jednog čovjeka, ”ovisnog o kocki”? Kirin, u svom jučerašnjem priopćenju, nije demantirao taj iznos, on relativizira priču i govori o ” milijunskoj šteti”. Nekoliko osoba iz Virovitice, s kojima smo razgovarali, tvrde kako je Palm bio iznimno oprezna osoba, koja je pazila na svaki zarez i nikada ništa nije radila na svoju ruku. Uz to, u malom gradu kao što je Virovitica gdje svatko o svakome sve zna, Palma nisu viđali u lokalnim kockarnicama, niti mjestima poznatim po kartaškim seansama.

“Kada je s mjesta direktora Informativnog centra Virovitica Palma doveo na mjesto pročelnika financija, nas kao gradske vijećnike Kirin o tome nije pitao. Rekao je da ima pravo sam birati svoje suradnike, što je točno, no to govori da je Palm bio isključivo njegov izbor, te da je očito, u njega imao puno povjerenje” – kaže za Telegram Darko Lešković, virovitički gradski vijećnik iz redova oporbenog Mosta. Iz toga se dâ zaključiti kako je Kirin u Palma, čovjeka kojeg će nakon nepune dvije godine optužiti za ovisnost o kocki, imao ogromno povjerenje. No, ako je Palm i bio ”ovisnik o kocki” ni Kirinov životopis nije besprijekoran.

Viroviticom kruže razne priče o mogućim razlozima smrti bivšeg Kirinovog šefa financija. Novinarka Iva Anzulović tako upozorava na neobičan detalj do kojeg je došla u razgovoru s pokojnikovom majkom, dan nakon sprovoda Siniše Palma. Gradonačelnik Kirin, naime, u jučerašnjem priopćenju, misleći na Palma, tvrdi: ”Odgovorna osoba u petak je uredno došla na posao, a u razmaku od nekoliko sati ista je, bez javljanja suradnicima otišla s radnog mjesta te joj se nakon toga gubi svaki trag. Iako su je kolege i poslovni suradnici pokušavali kontaktirati, na telefonske pozive i poruke više nije odgovarala”.

Međutim, kako navodi novinarka Anzulović, Palmova majka kaže kako je u subotu, nakon što sin nije došao kući, poslala SMS poruku supruzi gradonačelnika, Sanji Kirin, koja radi kao voditeljica odsjeka za gospodarstvo u Gradu Virovitici, u istom odjelu s Palmom, i upitala zna li što se u petak dogodilo na poslu jer se Siniša nije vratio kući. Sanja Kirin odgovorila je kako se nije dogodilo ništa neuobičajeno i da je Siniša u petak rekao kako uzima godišnji odmor. Izjava potpuno suprotna onome što u jučerašnjem priopćenju tvrdi njen suprug, gradonačelnik Ivica Kirin. U Virovitici se upozorava i na činjenicu kako je tijelo pokojnog Siniše Palma pokopano, a da prije toga nije obavljena obdukcija, što se obično radi u slučajevima suicida. Da je to urađeno i da je objavljen nalaz patologa o uzrok smrti, spekulacije koje sada kruže gradom i dovode u pitanje da je riječ o samoubojstvu, bile bi izbjegnute.

Foto: Grad Virovitica