Trucker Carlson objavio intervju s Putinom: Ruski predsjednik ponovno optužio Amerikance za rušenje Sjevernog toka. A evo kako vidi kraj rata u Ukrajini

Trucker Carlson objavio intervju s Putinom: Ruski predsjednik ponovno optužio Amerikance za rušenje Sjevernog toka. A evo kako vidi kraj rata u Ukrajini

Američki konzervativni novinar Tucker Carlson je sinoć na svojoj web-stranici te na platformi X premijerno objavio svoj dva sata i sedam minuta dugačak intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U uvodu je naglasio kako je sugovornika pitao zašto je krenuo u napad na Ukrajinu, je li zbog toga što je osjetio prijetnju za Rusiju: ‘A dobio sam odgovor koji me šokirao!‘, kaže Carlson.

Američki novinar potom je dodao kako je Putin možda i pola sata pričao o povijesti Rusije sve tamo od osmog stoljeća. On ga je, tvrdi, nekoliko puta pokušao prekinuti, ali Putin bi se uvijek uzrujao kada bi ga se prekidalo: ‘Na kraju sam mu dopustio da priča koliko želi. I bio je iskren, sviđalo se to vama ili ne. Putin zaista vjeruje da Rusija polaže povijesna prava na dijelove zapadne Ukrajine‘, ustvrdio je voditelj, javlja Jutarnji list.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Igor Peternel: Bravo za Mojmiru. Ona i Mićo Dušanović petnaest minuta oduševljeno kliču Jugoslaviji i bratstvu i jedinstvu

‘Važno je da je Lenjin, utemeljitelj sovjetske države, uspostavio Ukrajinu‘, ustvrdio je Putin tijekom svojih izlaganja o povijesti. ‘U početku je riječ Ukrajinac opisivala čovjeka koji živi na rubovima države ili radi kao graničar, to nije bila oznaka etničkog pripadanja. A onda je stvorena sovjetska Ukrajina. Nakon Drugog svjetskog rata Ukrajina je uz područja koje su prije rata pripadala Poljskoj dobila i dijelove Mađarske i Rumunjske. Ukrajina je umjetna država koja je oblikovana po Staljinovoj volji”, objašnjavao je Putin.

Foto: Scerrnshot X

Putin je također ustvrdio kako se Zapad više “boji jake Kine nego što se boji jake Rusije jer Rusija ima 150 milijuna ljudi, a Kina ima 1,5 milijardi stanovnika i njezino gospodarstvo raste 5 posto godišnje. Prije je bilo i više, ali Kini je i to dovoljno. Potencijal Kine je ogroman. To je najveće gospodarstvo u svijetu danas u smislu pariteta kupovne moći i veličine gospodarstva. Već je davno pretekla Sjedinjene Države i ubrzano raste”, rekao je Putin.

“Da ne pričamo o tome tko se koga boji… hajdemo ulaziti u to da nakon 1991., kada je Rusija očekivala da će biti primljena u obitelj civiliziranih naroda, ništa se od toga nije dogodilo. Obećanje je bilo da se NATO neće proširiti prema istoku, ali to se dogodilo pet puta. Bilo je pet valova širenja. Mi smo to tolerirali, pokušavali smo razgovarati, govorili smo: ‘Nemojte, molim vas, mi smo sada tržišna ekonomija i nema više Komunističke partije, idemo pregovarati‘, objašnjavao je Putin.

Rusija nema nikakav interes napasti Poljsku ili Latviju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u prvom razgovoru za neki zapadni mediji nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

U razgovoru s američkim konzervativnim televizijskim voditeljem Tuckerom Carlsonom te je poručio kako Rusija ne želi nikakvo širenje rata koji je trenutačno unutar ukrajinskih granica.

„Globalni rat ne dolazi u obzir. To se protivi zdravom razumu, jer bi takav rat doveo čovječanstvo na rub uništenja. Isto tako, Rusija nema nikakve interese ni u Poljskoj, Latviji, ni nigdje. Samo u jednom slučaju možemo uzvratiti, a to je ako dođe do napada na Rusiju iz, primjerice, Poljske“, poručio je Putin, a prenosi Reuters.

„Prije ili kasnije Rusija i Ukrajina će se dogovoriti. Osobno želim da se ova situacija riješit putem pregovora. Rusija još uvijek nije postigla ciljeve koji su određeni ovom specijalnom vojnom operacijom. Zapad je počeo shvaćati kako je nemoguće strateški poraziti Rusiju. Sada je vrijeme da razmisle kako i što dalje. Mi smo za dijalog spremni“, poručio je Putin te je naglasio kako je njegova zemlja, unatoč svim sankcijama s kojima se suočila „postala najjača europska ekonomija 2023. godine“.

Osvrnuo se Putin i na Sjedinjene Američke Države te dodao kako vjeruje u obnavljanje komunikacije.

Do toga će doći ako se SAD-e naviknu da se svijet mijenja. Moraju se prilagoditi novom svijetu i novim odnosima snaga. S nekim prijašnjim američkim predsjednicima imao sam uistinu dobar odnos. Prvenstveno mislim na Georgea Busha mlađeg kojeg su mnogi podcjenjivali, ali je bio vrlo dobar. Shvaćao je puno toga i dobro je radio. Sličan odnos sam imao i s Donaldom Trumpom. Ali, ponavljam, ako ideja dominacije ostane pod svaku cijenu u američkoj javnosti ništa se neće promijeniti“, kazao je Putin te je dodao kako je svima jasno da su „Amerikanci uništili plinovod Sjeverni tok“.

Naslovna fotografija: Screenshot X