IZLAZNE ANKETE: Trumpa vole bijelci, a uspio je povećati potporu među Latinoamerikancima i Azijatima

IZLAZNE ANKETE: Trumpa vole bijelci, a uspio je povećati potporu među Latinoamerikancima i Azijatima

U još uvijek neizvjesnoj američkoj predsjedničkoj utrci, aktualni predsjednik Donald Trump pridobio je iznenađujuću podršku među latinoameričkim i drugim nebijelim glasačima, ali je izgubio dio podrške bijelaca i starijih ljudi, pokazuju u srijedu ankete Edison Researcha. Moguće je da je  potporu starijih ljudi izgubio zbog pandemije koronavirusa koja je  usmrtila više do 200 000 Amerikanaca

Izdvojeni su najzanimljiviji dijelovi izlaznih anketa, temeljeni na osobnim intervjuima s biračima u utorak, intervjuima u centrima za rano glasanje i telefonskim razgovorima s biračima koji su glasali poštom.

Trump je osvojio Floridu i Teksas dijelom zbog nove podrške latino birača.

Na Floridi su Trump i Biden podijelili glasove Latinoamerikanaca, pokazuju izlazne ankete. Trump je 2016. uspio osvojiti 40 posto Latinoamerikanaca u utrci protiv demokratske kandidatkinje Hillary Clinton. Ove godine mu je 30 posto nebijelaca dalo glas, a prije četiri godine 20 posto.

Republikanac je zadržao prednost među bijelcima na Floridi. Šezdeset posto bijelih birača glasalo je za Trumpa, isto kao 2016., pokazuju izlazne ankete Edison Researcha.

Trumpova kampanja izborila je pobjedu među kubansko-američkim glasačima u napučenoj Južnoj Floridi naglašavanjem čvrste politike prema Kubi i Venezueli i prikazivanjem Bidena i demokrata “socijalistima”.

U Teksasu je 40 posto latino birača glasalo za Trumpa, više nego 2016., pokazuju izlazne ankete u toj saveznoj državi.

Nacionalne ankete Edison Researcha pokazuju da je, iako Biden vodi pred Trumpom među nebijelcima, Trump  osvojio veći udio njihovih glasova nego 2016..

Jedanaest posto Afroamerikanaca, 31 posto Latinoamerikanaca i 30 posto Azijskih Amerikanaca glasalo je za Trumpa, što je za tri postotna boda više nego prije četiri godine u sve tri skupine.

Trumpu je možda potreban veći uspjeh s nebijelcima kako bi pokušao nadoknaditi gubitke u svojoj tradicionalnoj političkoj bazi.

Čini se da je republikanski predsjednik izgubio dio podrške među bijelcima i starijim biračima u Georgiji, Pennsylvaniji i Wisconsinu, pokazuju ankete Edisona.

Iako i dalje uživa većinu podrške među tim glasačima, neki su se priklonili Bidenu.

Trump je osvojio sve te tri savezne države 2016., ali u srijedu ujutro još nije poznat ishod ovogodišnjih izbora u tim zemljama.

Ankete Edisona pokazuju da je Trump prikupio 70 posto glasova bijelaca u Georgiji, dok je 2016. uživao podršku 80 posto bijelih muškaraca. Šezdeset posto birača s najmanje 65 godina dalo mu je glas u Georgiji, što je pad naspram sedamdeset posto prije četiri godine.

Čini se da je Trump izgubio podršku u Pennsylvaniji, saveznoj državi koja bi mogla odlučiti o pobjedniku izbora i to među bijelcima, fakultetski obrazovanima i mlađima od 44.

Ankete pokazuju da 61 posto bijelih muškaraca podržava ponovni izbor Trumpa, što je za tri postotna boda manje nego 2016.

Za Trumpa je glasalo 40 posto birača s diplomom, što je 5 postotnih bodova manje nego prije četiri godine te 33 posto birača između 18 i 44 godina, za devet postotnih bodova manje.

No Trump je u Pennsylvaniji osvojio podršku 56 posto glasača s najmanje 45 godina, što povećanje od tri postotna boda.

U Wisconsinu je 60 posto bijelaca bez diplome glasalo za Trumpa, manje nego 2016. Četrdeset posto neovisnih ovaj put je podržalo Trumpa, dok ga je prije četiri godine podržavala polovica neovisnih, navodi Edison.

Foto: EPA/Hina