Tuđman je Budimira Lončara smatrao izdajnikom, a Bandić ga odlikuje

Tuđman je Budimira Lončara smatrao izdajnikom, a Bandić ga odlikuje

Zagrebački HDZ-ovci odlučili su ostaviti na čistini Milana Bandića, inače njihovog koalicijskog partnera, u njegovom naumu da Budimiru Lončaru, zadnjem ministru vanjskih poslova bivše SFRJ dodijeli odličje. Potpuno su se i nedvosmisleno ogradili od toga.

“Gradska organizacija HDZ-a Grada Zagreba niti je imala, niti ima, niti bi ikad mogla imati veze s odlukom o dodjeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru, koju je gradonačelnik Milan Bandić, sukladno ovlastima prema Statutu Grada Zagreba, donio svojom voljom i političkom procjenom te bez ikakvih najava”, stoji u priopćenju iz Gradske organizacije HDZ-a.

Ali, nisu ostali samo na tome. Budimir Lončar u zadnje vrijeme govori kako je njegovo zalaganje za uvođenje embarga na uvoz oružja kojim je Hrvatska ostavljena goloruka naspram do zuba naoružane JNA, bilo u dogovoru s pokojnim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

“Ako postoji nešto na što sam ponosan, onda je to moje sudjelovanje u radu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kada je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju. Napokon, u New York sam otputovao u dogovoru s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, koji mi je čestitao na obavljenom poslu“, rekao je Lončar za Jutarnji list od srijede.

Iz HDZ-a su se potrudili pronaći Tuđmanovu izjavu od toga dana, 27. rujna 1991. kada je uveden spomenuti embargo, a dana je putem izjave Vlade RH. „Tim se riječima nema ni dandanas što dodati ili oduzeti”, kažu iz zagrebačkog HDZ-a i citiraju tadašnju izjavu dr. Tuđmana:

„Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku. (…) Lončar je propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize“.

Što će na ovo odgovoriti Lončar. Ako je nametao embargo u dogovoru s Tuđmanom, kako tvrdi, kako to da ga je prvi hrvatski predsjednik istog dana kada je uveden, okarakterizirao na način koji ne ostavlja mjesta sumnji na kojoj je strani tada bio.

Uostalom, samo nekoliko dana nakon uvođenja embarga, Veljko Kadijević, Lončarov kolega u toj zadnjoj vladi SFRJ, pokreće opći napad na šire područje Dubrovnika, a osam dana kasnije raketiranjem Banskih dvora pokušan je atentat na hrvatskog predsjednika.

Nakon pronalaska ove izjave, sada bi i Bandiću moralo biti jasnije kome dodjeljuje Medalju Grada Zagreba za „izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU-a”.

Foto: Lna Slivar Dominić/Hina