Tužna priča o nekoć najbogatijem Slovencu čije je poslovno carstvo propalo: Rasprodaje se njegova imovina u Hrvatskoj

Tužna priča o nekoć najbogatijem Slovencu čije je poslovno carstvo propalo: Rasprodaje se njegova imovina u Hrvatskoj

Nekoć najbogatiji Slovenac Sandi Češko u Hrvatskoj nije bio osobno previše poznat, no skoro svi su čuli za brendove Top shop, Dormeo i Delimano koje u Hrvatskoj drži Studio Moderna – TV prodaja – njegova tvrtka koja je već neko vrijeme u stečaju.

Stečajni upravitelj te tvrtke Josip Dujmović ovih dana je oglasio prodaju preostale informatičke opreme, uređaja i trgovačke robe vrijedne oko 113.000 eura. Sva roba prodavat će se kao cjelina, a ponude će se prihvatati do 28. lipnja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Petković je zapravo ponizio Perišića i pokazao neposlušnost Daliću: Modrić je vjerojatno kolutao očima kada je vidio takvu bahatost

Odluka o prodaji pokretnina donesena je nakon stečajnog ročišta održanog u travnju. Tablica tražbina je u međuvremenu dopunjena pa je prijavljeno njih 300 – brojčano najviše od njegovih radnika koji potražuju ukupno 780.000 eura. Po iznosu, najveći vjerovnik je švicarski Top Shop International koji potražuje 12,31 milijuna eura. Najveći hrvatski vjerovnici su Porezna uprava s tražbinom većom od 587.000 eura, a slijede RTL Hrvatska sa 489.807 i HRT s tražbinom nešto većom od 200.000 eura, piše Forbes.

Studio Moderna – TV prodaja dio je Češkovog poslovnog carstva. Stečaj je prvo pokrenut u matičnoj kompaniji u Sloveniji. Nakon toga, kako su hrvatski mediji izvijestili, bilo je zaustavljeno i naručivanje na web stranici tvrtke čime se približilo i kraju poslovanje poznatih brendova Top shop, Dormeo i Delimano. Stečaj nad Studio Modernom – TV prodajom bio je otvoren lani u listopadu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: “Stručna analiza” Romana Bolkovića: Otkrio je zašto su Španjolci pregazili Hrvate. Primijetio je još nešto što mora zabrinuti navijače Vatrenih

Češko je rođen 1961. godine navodi se u njegovoj biografiji. Nakon gimnazije u Trbovlju upisao je Fakultet za sociologiju, politologiju i novinarstvo na kojem je diplomu dobio nakon 10 godina. U međuvremenu je bio član predsjedničtva Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, odslužio vojsku i radio u tvrtki Mikrohit. Nakon diplome direktor u tvrtki Oria Zagorje, a potom član Državnog vijeća Republike Slovenije.

1992. godine s partnericom Livijom Dolanc osniva Studio Modernu u kojoj je bio na različitin vodećim pozicijama. Krenuo je s izdavaštvom i televizijskom prodajom, da bi tvrtku razvio u multinacionalku s podružnicama u više od dvadeset zemalja srednje i istočne Europe i Azije.

Prvi proizvod tvrtke bio je Kosmodisk, lijek protiv bolova u leđima, a potom su uslijedili madraci Dormeo, kuhinjsko posuđe Delimano i drugi brendovi. Češko je vlasnik Octaspring tehnologije koja omogućuje proizvodnju pjenastih opruga za sjedala u zrakoplovnoj i automobilskoj industriji, a od 2016. i predsjednik upravnog odbora tvrtke Vanema koja razvija Octaspring tehnologiju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Na udaru istražitelja: Grupa Pivac ozbiljno muljala s europskim novcem. Riječ je o ogromnom iznosu

Već sredinom devedesetih godina firma se grana, uz sjedište holdinga u Amsterdamu. Do 2017. Češko je bio predsjednik ili član upravnog odbora krovne tvrtke, a 2022. je preuzeo Studio Moderna kao jedini vlasnik.

Poslovna filozofija Studija Moderna temeljila se na ambicioznom širenju u srednju i istočnu Europu te na Balkan, brzom prilagođavanju mogućnostima koje nude informacijske tehnologije, agresivnom stvaranju širokog spektra brendova i razgranatoj mreži pozivnih centara. Ključna karakteristika diverzificirane multinacionalke je istodobno korištenje mnoštva prodajnih kanala, brza prilagodba tehnološkim promjenama, uvođenje novih tehnologija u prodajne kanale i traženje novih tehnoloških rješenja u proizvodnji inovativnih proizvoda.

Problemi s ruskom bankom i ukrajinskim skladištima

Češko je prema časopisu Manager bio najbogatiji Slovenac od 2011. do 2013. godine. Njegovo bogatstvo tada se procjenjivalo na 460 milijuna eura.

Necenzurirano.si navodi kako su prvi problemi započeli već 2014. godine kod prvog ruskog napada na Ukrajinu. Te dvije države tada su mu bile ključno tržište. Na to se još dovezala epidemija 2020. godine i daljnje pogoršanje situacije u Ukrajini. Prije dvije godine još je bio na drugim mjestu slovenskih bogataša, a potom slijedi pad. Na njega je utjecao i problem s velikim kreditom koji je te godine morao vratiti ruskoj banci koja se povlačila s europskog tržišta.

Gubitke mu je donio i višemjesečni nerad tvrtke u Ukrajini, tijekom kojeg su morali isplaćivati plaće te višemilijunska šteta zbog raketiranja i potpunog uništenja skladišta i zaliha u Ukrajini.

Foto: Hina