Obrtnička i industrijska graditeljska škola na WorldSkillsu 2024. osvaja zlatne medalje

Obrtnička i industrijska graditeljska škola na WorldSkillsu 2024. osvaja zlatne medalje

U periodu od 13. – 15. svibnja 2024. u Zagrebu, na Velesajmu, održano je jubilarno 5. Državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills 2024. najveći događaj u ovom dijelu Europe koji promovira vještinu i znanje učenika  srednjih strukovnih škola iz cijele Hrvatske u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).

Ovaj događaj ne pruža mladima samo priliku da sudjeluju na natjecanju i tako pokažu svoje znanje i vještine, već i promovira strukovno obrazovanje mladih i pruža im mogućnost ulaska u perspektivnu karijeru koju pruža strukovno obrazovanje, povezujući ih s potencijalnim budućim poslodavcima. Natjecanje im pruža mogućnost razmjene iskustava i stvaranje novih kontakata i novih partnerstva kao preduvjet za bolju budućnost.   

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 374 sudionika,  koji su svoje znanje i vještine pokazali u 42 strukovne discipline, dok je njihovo natjecanje pratilo 343 mentora, a vještine ocjenjivalo 178 članova prosudbenih povjerenstava.

Učenici završnih razreda, budući majstori svog zanata iz Obrtničke i industrijske graditeljske škole (OIGŠ) iz Zagreba i ove godine sudjelovali su na natjecanju strukovnih zanimanja iz četiri discipline. Iz područja zidarstva, keramičarstva i oblaganja, suhe gradnje i soboslikarstva. Naši učenici su i ove godine pokazali iznimno znanje i vještinu u zanimanju za koji se obrazuju u našoj Školi. Koliko su vješti u poslu, za koji se školuju, zorno pokazuju i osvojene zlatne medalje. 

Zidari Jasmin Korpar i Anton Žunić osvojili su prvo mjestu u svojoj disciplini (zidarstvo) i okrunili se zlatnom medaljom. Uspjeh je veći ako se naglasi činjenica da je Jasmin par dana prije početka natjecanja slomio prst desne ruke, tako da je ruka završila u langeti. Unatoč toj nezgodi niti u jednom trenutku nije razmišljao da odustane od  natjecanja. Za ovo se  natjecanje spremao i svima je želio pokazati koliko je spretan i koliko dobro radi svoj posao. Nakon osvojene zlatne medalje s razlikom od 9,15 bodova više od  drugog mjesta, postavlja se pitanje: A kako bi Jasmin radio da nije slomio ruku?

Monteri suhe gradnje Luka Knjaz i Marko Klasnić osvojili su prvo mjesto u svojoj disciplini i okrunili se zlatnom medaljom. Monter suhe gradnje Luka Knjaz, tijekom natjecanja neoprezno je koristio skalpel i ozlijedio prst, tako da je završio u bolnici Sv. Duh. Nakon što su mu liječnici zamotali prst vratio se na natjecanje i s istim žarom i predanošću odradio svoj zadatak do kraja i okrunio se zlatom na sreću Marka Klasnića kojem je sudjelovanje na ovom natjecanju i medalja bio dječji san i velika želja. Nakon što mu se san ispunio, njegova sreća i zadovoljstvo moglo se dodirnuti koliko je bilo veliko. Ponekad, kao što ovaj primjer pokazuje,  ako dovoljno jako želiš i dovoljno jako vjeruješ u sebe i svoje sposobnosti, svemir se ujedini i želja se ostvari.  

Keramičar – oblagač Ivan Kozjak – Lesički osvojio je četvrto mjesto u jakoj konkurenciji od 8 natjecatelja, dok je soboslikar – ličilac Karlo Hodalj također osvojio četvrto mjesto u, isto tako, jakoj konkurenciji. 

U ovo vrijeme, kad kronično nedostaje kvalitetne radne snage na tržištu rada, ovaj uspjeh i ova ljubav koju ovi momci pokazuju prema zanatu za koji se školuju vrijedna je svake pohvale.  Bravo momci, vi ste nada našeg strukovnog obrazovanja! Vi ste nada bolje i uspješnije Hrvatske. Mi svi zajedno, vaši mentori, vaši profesori, vaše kolege iz razreda, vaš ravnatelj Anto Vidović, kao i vaši roditelji ponosni smo na vas i na vaš uspjeh, jer vaš uspjeh je i naš uspjeh, uspjeh Škole koju ste s razlogom odabrali i koju ste na najbolji način prezentirali.

 Bravo momci. Bravo majstori.

*Autorica je profesorica u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi