U Hrvatskoj prošle godine čak 566 osoba počinilo suicid: Kakav je utjecaj imala pandemija?

U Hrvatskoj prošle godine čak 566 osoba  počinilo suicid: Kakav je utjecaj imala pandemija?

Udruga Životna linija najavila je danas da će 10. rujna, na Svjetski dan prevencije suicida, na Trgu Petra Preradovića upaliti 566 svijeća u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid.

Svjetski dan prevencije suicida obilježava se 10. rujna diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom, ističe predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac i upozorava da godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi,

Udruga u priopćenju navodi da je prošle godine u Hrvatskoj suicid počinilo 566 osoba, prema podacima MUP-a, 117 žena i 449 muškaraca što je gotovo četiri puta veći broj, javlja Novi list.

Pri tome su u dobnoj skupini od 15 do 25 godina bila 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1 posto u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225, što predstavlja 39,7 posto od ukupnog broja suicida u Hrvatskoj.

Daleko najveći broj samoubojstava, 120, zabilježila je PU Zagrebačka, na drugom je mjestu PU splitsko-dalmatinska sa 45 samoubojstva.

Stoga se Udruga Životna linija zauzima za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama.

Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge pomoc@pomoc.hr. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr, priopćila je Udruga.

U 2019. godinizvršeno je 582 samoubojstva, što znači da 2020. godine broj samoubojstava nešto manji.

Najčešći način izvršenja samoubojstava u oba spola je vješanje. U ratnim i poratnim godinama znatno je porastao broj samoubojstava vatrenim oružjem, posebice u muškaraca.  Posljednjih godina sve je manje registriranih samoubojstava počinjenih vatrenim oružjem i eksplozivom. U 2018. godini udio ovog načina počinjenja u ukupnom broju samoubojstava iznosio je 11,6%.

U odnosu na zemlje Europske unije Hrvatska bilježi više stope smrtnosti zbog samoubojstava od prosjeka stopa za zemlje EU članice prije svibnja 2004. U usporedbi sa prosjekom stopa samoubojstava za zemlje EU članice poslije svibnja 2004., Hrvatska bilježi podjednaku stopu samoubojstava za sve dobi ukupno, nižu stopu za dob do 64 godine te višu stopu za dob 65 i više godina.

Foto: Hina