U tišini: Uskoro počinje masovno cijepljenje djece: Evo koliko je mladih do sada preminulo od covida

U tišini: Uskoro počinje masovno cijepljenje djece: Evo koliko je mladih do sada preminulo od covida

U Hrvatsku bi sljedeći tjedan trebalo stići 48.000 doza Pfizer/BioNTech cjepiva za djecu. Pfizerovo cjepivo za djecu u Europsku uniju dolazi ranije nego što je bilo planirano, a ubrzo nakon dobivanja pošiljke cjepiva prilagođenog djeci, trebalo bi započeti i cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina protiv koronavirusa.

Prema riječima glavnog epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrice Rončevića, županijski zavodi zasad ne raspolažu konkretnim informacijama o cijepljenju djece koja bi se, kako je pojasnio, trebala cijepiti u pedijatrijskim ordinacijama, na dječjim odjelima u bolnicama i u ordinacijama školske medicine, javlja Novi list.

– Riječ je o organizacijski dosta kompleksnom pitanju. Za cijepljenje će u konačnici vjerojatno vrijediti opće preporuke kao i za starije dobne skupine, no sasvim je moguće da će se najprije krenuti s cijepljenjem rizičnih kategorija i u ovoj dobnoj skupini, rekao je Rončević.

Dvije doze

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prenijela je da je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer za djecu u dobi od pet do 11 godina.

Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza. Cjepivo je pokazalo djelotvornost od 90,7 posto u prevenciji simptomatskog oblika bolesti COVID-19, iako bi stvarna stopa mogla biti između 67,7 i 98,3 posto. U slučaju djece u dobi od pet do 11 godina aplicira se jedna trećina doze za odrasle osobe.

U zemljama koje su počele s apliciranjem cjepiva protiv koronavirusa u djece, poput SAD-a, zabilježene su nuspojave od blagog do umjerenog karaktera i prolazile su nakon nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu. Opće mišljenje struke jest da koristi cijepljenja u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti.

Zanimljivo je da će uskoro početi cijepljenje djece iako se do sada pokazalo da covid nije posebno opasna za djecu i mlade. Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od početka pandemije pa do sredine studenog od korone je preminulo šestero osoba do 20 godina. Mnogi od njih su, vrlo vjerojatno, bili jako bolesni.

Foto: Hina