UDAR NA DALIĆA I VATRENE: Bivši glavni urednik Sportskih novosti “pokopao” nadobudnog novinara Indexa: Mislio sam da je Jurica Pavičić dotaknuo dno, ali sam se prevario

UDAR NA DALIĆA I VATRENE: Bivši glavni urednik Sportskih novosti “pokopao” nadobudnog novinara Indexa: Mislio sam da je Jurica Pavičić dotaknuo dno, ali sam se prevario

Vatreni su se plasirala na Europsko prvenstvo u nogometu, ali dežurni kritičari nisu zadovoljni. Izvjesni novinar Indexa Ivan Ivković tvrdi da je zapravo riječ o neuspjehu.

“Zlatko Dalić tako je ispisao novu stranicu hrvatske nogometne povijesti te se četvrti put u nizu kvalificirao na veliko natjecanje, što je postalo standard ove reprezentacije. Međutim, ako bismo se koristili upravo Dalićevim žargonom – dobro nije dovoljno dobro. A pritom, ako smo iskreni, u ovom kvalifikacijskom ciklusu mnogo toga nije bilo čak niti dobro.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: NAKON RAZVODA OD MOMČILA OTAŠEVIĆA: Glumica Jelena Perčin u ljubavnoj vezi s poznatim hrvatskim glazbenikom

Plasman se očekuje

Kada je UEFA 2016. promijenila format Eura na 24 momčadi, hrvatska su se očekivanja također morala promijeniti. Reprezentacija koja je na posljednja dva Svjetska prvenstva bila u top 3 ne bi smjela više dovoditi u pitanje činjenicu hoće li se ili neće naći među čak 24 najbolje europske selekcije. Štoviše, povećanje kvote reprezentacija omogućilo je da se tamo gotovo pa redovito nađu neke koji su donedavno bile tek nešto više od nogometne egzotike.

Strijelac Ante Budimir

Povijesno gledajući, Euro je krenuo s tek četiri reprezentacije, da bi 1980. bio povećan prvo na osam, a 1996. na 16 reprezentacija. U takvom formatu bilo je sasvim normalno postaviti minimum očekivanja na sam plasman i izjaviti kako je dostizanje tog cilja uspjeh sam po sebi. Međutim, Hrvatska je u međuvremenu na temelju svojih rezultata i renomea morala podići standarde, kao što to sve velike reprezentacije čine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Hrvatski junak iz Žepča: Sa šest mjeseci je morao u izbjeglištvo, rano je ostao bez oca. Uvijek je isticao koliko mu je vjera bitna

Upravo zbog toga što kriterije treba podizati, a ne spuštati, drugi su elementi oni na temelju kojih se procjenjuje je li kvalifikacijski ciklus uspješan ili ne. Iako to iz HNS-a nikad nije službeno izašlo, potpuno bi logično bilo da su to uobičajeni kriteriji poput kvalitete igre, dominacije i afirmacije novih igrača ili taktičkih ideja, sve kako bi reprezentacija i prije samog Eura iskušala što više varijanti. Po gotovo svakom od tih kriterija, ostvaren je neuspjeh”, tvrdi Ivan Ivković na Indexu. Na njegovu analizu reagirao je bivši glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Profesor Valerije Vrček piše o toksikološkim rizicima gaziranih pića. Zašto se tako malo govori o kancerogenom benzenu?

“Mislio sam da je nakon naslova “Ukinimo kult hrvatske reprezentacije” Jurice Pavičića zatvoren natječaj glup i gluplji, kvaran i pokvarenji (i to u respektabilnoj konkurenciji) i da ga se ne može nadmašiti.

Naivna pogreška, močvara se budi…

Do početka Eura u Njemačkoj bit ćemo i pokopani, i preočajni, prenebitni, prestari, prenemoćni, osramoćeni, presuđeni… A mogli bi izvući i Srbiju, ajoj! Bolje da nikud ne idemo”, napisao je Hrvoje Zorko.