Udar na Josipa Đakića: Hoće li ga smijeniti nezadovoljni branitelji

Udar na Josipa Đakića: Hoće li ga smijeniti nezadovoljni branitelji

Predsjednik Hvidre Josip Đakić je za danas u sjedištu Hvidre zakazao izvanrednu sjednicu svih tijela udruge: Predsjedništva, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti, na koju su, putem SMS poruke, pozvani svi predsjednici županijskih organizacija, njih 21 iz cijele Hrvatske, te pridruženi, 22. predstavnik iz redova HVO-a.

Naime, u HVIDR-i nema jedinstva kada su pitanju Milorad Pupovac i koraci koje o ovoj temi, a zbog njegovih izjava, planiraju dalje činiti. Dok jedni povlače kočnicu, drugi pozivaju na odgovornost Josipa Đakića,dugogodišnjeg šefa te moćne braniteljske udruge koji se sada, kažu nezadovoljni članovi, povlači pred politikom.

Kako piše Večernji list, umjesto discipliniranja oponenata iz dvije organizacije, o čijim bi zahtjevima za Đakićevu smjenu trebao raspravljati i Sud časti, Josip Đakić mogao bi se na današnjem sastanku susreti s valom nezadovoljstva još nekih predstavnika županijskih ogranaka.

Skupi li se trećina nezadovoljnih, odnosno sedam glasova, prema statutu udruge mora se sazvati izvanredni sabor na kojem se glasa o povjerenju predsjedniku.

Željko Dragašević, predsjednik bjelovarsko-bilogorske organizacije Hvidre, koji je prvi javno zatražio Đakićevu ostavku, svjestan je da su na današnjem sastanku mogući svi scenariji.

“Moguće je da ću ostati sam jer se ljudi, pod pritiskom politike, prečesto mijenjaju. Ali ja imam svoje stavove i od njih ne odustajem. Đakić me ne može isključiti, a slanje “mog slučaja” pred Sud časti može rezultirati samo istupanjem članova i raskolom u Hvidri što ja stvarno ne bih volio”, kaže Dragašević, dodajući da je odavno poznato da je Đakić pod političkom stegom, ali “slučaj Pupovac” za njega je, kao i za druge “pobunjenike”, bila kap koja je prelila čašu.

Foto: Danijel Kasap/Hina