Ministrica Divjak otkrila “čarobnu formulu” za bolju prolaznost na maturi: Što će učiniti s esejem iz hrvatskog jezika

Ministrica Divjak otkrila “čarobnu formulu” za bolju prolaznost na maturi: Što će učiniti s esejem iz hrvatskog jezika

Ovogodišnji rezultati državne mature bili su najlošiji do sada. Uz matematiku, za maturante je noćna mora bio i ispit iz hrvatskog jezika, a posebno pisanje eseja. Nasreću, već ovogodišnja generacija maturanata može malo odahnuti jer za esej neće biti posebnog praga prolaznosti. To znači da maturanti više neće morati dobiti pozitivnu ocjenu i iz eseja i iz testa da bi prošli hrvatski jezik.

Više od 1.000 predanih praznih papira na pisanju eseja, što je automatski značilo i jednako toliko padova na ljetnom roku mature – bio je alarm na uzbunu i propitivanje što i kako dalje s ispitima. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je prelomila – esej će postati sastavni dio ispita iz hrvatskog jezika, javlja HRT.

Kazala je da nije dobro da esej bude poseban, izdvojeni dio, jer nema pouzdanog instrumenta kojim se on ocjenjuje. Napominje i da je mala vjerojatnost da netko preda prazan papir i prođe hrvatski jezik.

Velike izmjene tek se očekuju. Probna matura bit će 2021., a potpuno redizajnirana i temeljena na novim kurikulima – 2022. godine. Ministrica je izjavila i da se razmatra da se državna matura provodi on line.

Da je o državnoj maturi, kao ulaznici na fakultete riječ, nedavno se izjasnio i rektor zagrebačkog Sveučilišta otkrivši da je to bila tema i rektorskog zbora. Smatra da ima mnogo propusta u provođenju.

– Bome smo ozbiljno razgovarali treba li rezultate državne mature zbog manipulacija prihvatiti kao ulaz na pojedine fakultete, kazao je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Ministrica pak odgovara da nema riječi ni o kakvim manipulacijama, a posebno da se matura ne bi priznavala pri upisu na fakultete.

– Državna matura je osigurala ulaz na visoka učilišta na temelju jednakih kriterija za sve i to je dobar antikorupcijski alat, kazala je i dodala da su sve ideje dobrodošle, bolje nego – kritike bez pokrića.

Foto: Tomislav Pvlek/Hina