Novinari bez milosti: Evo kako su iznapadali Gordana Lauca

Novinari bez milosti: Evo kako su iznapadali Gordana Lauca

Novinari Rozita Vuković iz Jutarnjeg lista i Ivan Hrstić s N1 televizije komentirali su u Točki na tjedan komunikacijski nered koji je proteklog tjedna buknuo zbog izjava člana Vladinog Znanstvenog savjeta, Gordana Lauca, koji je rekao da cjepivo protiv koronavirusa ne pruža dovoljnu zaštitu od zaraze.

“Nažalost nije samo Vladin savjet kriv za nered u komunikaciji. Rezultat tog nereda je da smo na začelju Europe po cijepljenju, to dovoljno govori o mentalitetu, neredu u Stožeru i Savjetu. Kad znanost nije dogma, zašto u ZS-u ne sjedi i Sladoljev koji neće glumiti da nije antivakser”, govori Hrstić na pitanje je li nered u komunikaciji potreban, kako je to prošli tjedan utvrdio ministar zdravstva kada su ga pitali o izjavama Gordana Lauca.

“Lauc je prvih 6 mjeseci još i bio u skladu s ostalima, ali od prošlog ljeta je počeo s kontroverznim izjavama. Već se krajem prošle godine sukobio s drugim članovima ZS-a. Imam dojam da je nakon toga ZS na neki način bio marginaliziran. Sad ponovno imamo Lauca s tim izjavama, tipa da cjepivo ne štiti od zaraze. Sad reagira i ministar koji kaže da svako ima pravo na svoj stav. Slažem se da svako ima pravo na svoj stav, ali on govori iz pozicije člana ZS-a”, govori Vuković.

“Ako nema reakcije, ako je ona ovako mlaka i tetošenje… Dovoljno da se prisjetimo epizode kad se Bulj pozvao na Lauca i premijer ga je nazvao šarlatanom, a Lauca je opisao kao prpošnog. Bulj je političar, nije liječnik, nije znanstvenik, nije biokemičar, on je šarlatan, ali onaj na koga se on poziva je tek propošan… To je sukob znanstvenog i pseudoznanstvenog mišljenja. On kaže poneke dobre stvari. Što se tiče ove izjave da cjepivo ne štiti dovoljno dobro, ono i ne štiti koliko smo očekivali. Ali to ne znači da nije dobro. Sve što on u tom smislu kaže je poluistina koja završi u službi laži. On cijelo vrijeme vodi antikampanju vladinoj kampanji cijepljenja”, govori Hrstić.

“Veća je šteta držati ga na toj poziciji nego gurnuti ga u stranu, ali Vlada nema hrabrosti jer se ne želi zamjeriti polovici stanovništva koja se nije cijepila”, kaže Hrstić.

“S jedne strane imamo Vladu koja apelira na cijepljenje, a s druge strane imamo ovo”, kaže Vuković dodajući da je teško vratiti povjerenje kad se ono jednom izgubi.

“Većini njih nedostaje znanje u komunikaciji s javnošću. Beroš je bio dobar, ali se to izgubilo u različitim meandrima. Markotić isto ostavlja dojam manipulacije kad se obraća javnosti. Ponaša se kao da netko neće shvatiti njena objašnjenja i ponaša se kao politički komesar tog Stožera što ona sebi  nikako ne bi smjela dopustiti, s obzirom na njen znanstveni pedigre”, govori Hrstić.

“Kakav je to autoritet znanstvenika, to je obično šarlatanstvo. Čovjek koji savjetuje ljudima kad je najbolje zaraziti se. Nikad nije dobro zarazitit se”, govori Hrstić.

Na pitanje o covid potvrdama Hrstić kaže da je s njima trebalo ići “otvorenih karata”. “Kad stalno mijenjaš stavove, onaj tko izađe bez maske je jedan bioterorist, a drugi dan virus nije skakavac i ne skače baš. Naravno da onda gubiš povjerenje. Zato netko tko uobliči te skepse postane heroj. Jasno je zašto imamo pola necijepljenih, imamo polovicu koja se slobodno i bezbrižno šeće i koja je bazen za daljnje širenje zaraze”, govori. “Ovaj se val neće tako lako završiti, kao što se nije završilo kad je Lauc prije godinu dana tvrdio da je kraj. Nije kraj”, kaže Hrstić dodajući da nema dvojbe da će dio ljudi umrijeti, ali da to ne znači da cjepivo nije korisno.

“Ne tražim lockdown ni policijski sat, ali dajte, ljudi, oprezno ulazite u gužve”, poručuje Hrstić