Ugledni zagrebački kirurg: Dio građana Hrvatske prihvatio je velikosrpsku ideologiju i stao uz bok četničkog agresora. I oni su teroristi

Ugledni zagrebački kirurg: Dio građana Hrvatske prihvatio je velikosrpsku ideologiju i stao uz bok četničkog agresora. I oni su teroristi

Doktor Pavo Kostopeč, ugledni zagrebački kirurg i HDZ-ovac, reagirao je na pokušaj krivotvorenja datuma početka Domovinskog rata u udžbeniku za četvrti razred gimnazije. Naglašava da neki jednostavno žele omalovažiti Domovinski rat i svest ga na vrijednost običnog povijesnog događaja u povijesti naroda te nastanak Republike Hrvatske utemeljiti u nekim drugim, ranijim, povijesnim događajima i sukobima, i na taj način grubo i manipulativlo žele falsificirati povijest. Reagiranje doktora Kostopeča prenosimo u cijelosti.

“Vrijeme neumitno prolazi, a mnogi i dalje žele omalovažiti Domovinski rat i umanjiti njegovu povijesnu vrijednost i važnost, ali ostaje jedna i jedina istina, domovinski rat je najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti i svi oni koji su dali doprinos i podnijeli žrtvu najveći su heroji u povijesti nacije.

Neki jednostavno žele omalovažiti Domovinski rat i svest ga na vrijednost običnog povijesnog događaja u povijesti naroda te nastanak Republike Hrvatske utemeljiti u nekim drugim, ranijim, povijesnim događajima i sukobima, i na taj način grubo i manipulativlo žele falsificirati povijest.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Poznati hrvatski odvjetnik o Plenkovićevim namjerama: Što se babi ‘tilo, to joj se i snilo

Istina je i da je dio građana Republike Hrvatske prihvatio velikosrpsku ideologiju i uzeo oružje, stao uz bok velikosrpskog i četničkog agresora te razarao hrvatske domove i gradove, sijao mržnju i smrt.

I svi koji su to napravili su teroristi i sluge tuđih imperijalnih ambicija i nikako ih se ne može legalizirati ili promatrati kao žrtve, već isključivo kao teroriste i agresore na Republiku Hrvatsku i naš ustavnopravni poredak.

Domovinski rat jest jedini pravi temelj Republike Hrvatske i na besprijekornoj hrvatskoj pobjedi se grade sve vrijednosti hrvatskog društva i sva najbolja perspektiva i budućnost naše djece.

Ime heroja Josipa Jovića ne stane u istu rečenicu sa imenom teroriste koji je sudjelovao u njegovom mučkom ubojstvu. Ako su autori ovakav falsifikat izradili čak i iz nehaja i neznanja trebaju se ispričati hrvatskoj javnosti te u svakom slučaju nemaju stručni ni moralni kredibiltet da dalje na bilo koji način participiraju u kreiranju obrazovnih sadržaja.

Doktor Pavo Kostopeč

Očekujem i reakciju nadležnih službi, ponajprije da se ispričaju obitelji hrvatskog heroja Josipa Jovića te da se već za iduću godinu promijeni sadržaj udžbenika sa ovakvim oblikom falsificiranja povijesti koji se nije smio naći u školskim udžbenicima i biti sadržajem obrazovanja onih koji su se rodili i 15 godina nakon završetka domovinskog rata te koji pravu istinu mogu saznati samo od nas.

Predlažem svim punoljentim maturantima i njihovim roditeljima da zlatnim flomasterom podcrtaju ime heroja Josipa Jovića, a velikim plavim flomasterom, prekriže i ime i status dotičnog tzv.milicajca teroriste i napišu jednostavno da je u zločinačkoj zasjedi poginuo i ‘jedan terorist’.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Glavni urednik Teleskopa: Legitimno je propitkivati Anušićevu diplomu, ali zašto Plenkovića ne pitaju o Edvardu Kardelju i Domovinskom ratu. A Sandru Benčić o “doživotnom” studiranju

Ne želim da moja djeca uopće znaju ime poginulog teroriste, njegovo ime trebaju znati samo ukoliko se iz dubljih razloga budu bavili povijesnim događajima ili u znanstvene svrhe.

A ime Josipa Jovića trajno će ostati uklesano u povijesti nacije, vrijedno da ga sva naša djeca i svi oni koji dolaze vrijedno spominju, štuju i obilježavaju”, ističe doktor Kostopeč.

Podsjetimo, autorica Janaj Seklua je na portalu Identitet.hr upozorila da se krivotvori povijest Domovinskog rata u udžebenicima za četvrti razred gimnazije. Tekst Janje Sekule prenosimo u cijelosti.

“Potaknuta pojedinim reakcijama na sadržaj udžbenika Zašto je povijest važna?, udžbenik povijesti za četvrti razred gimnazije, Profil Klett, pogledala sam dio njegova sadržaja koji obrađuje razdoblje osamostaljenja Hrvatske i Domovinski rat, te uočila pojedine faktografske pogreške, kao i prikaze događaja i procesa koji nisu u skladu s velikom većinom relevantnih znanstvenih knjiga i radova koji obrađuju spomenuto razdoblje povijesti. No, ovdje ću upozoriti samo na jedan netočan podatak, odnosno krivu riječ, koja može imati dalekosežne posljedice na interpretaciju i poučavanje Domovinskog rata za učenike koji povijest uče po navedenom udžbeniku.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Tko je žena koja je javno izrezala člansku iskaznicu HDZ-a: Plenkoviću, ograđujem se od vas. Ne možete govoriti u moje ime

Radi se o prikazu sukoba na Plitvicama 31. ožujka 1991., u javnosti poznatog pod nazivom „Krvavi Uskrs“. U udžbeniku piše: „U pripremljenoj zasjedi i sukobu koji je uslijedio poginuli su hrvatski policajac Josip Jović i srpski milicajac Rajko Vukadinović“. Rajko Vukadinović ovime je po prvi puta u hrvatskoj historiografiji proglašen milicajcem. Naime, prema arhivskom gradivu koje se čuva u HMDCDR-u, u najboljem slučaju on je mogao biti rezervni milicajac SUP-a SAO Krajine, kako se prvi put spominje tek u ožujku 1992., kada milicija pobunjenih Srba (SJB Korenica) u svrhu „ostvarivanja porodičnih prava“ Vukadinovićevoj supruzi izdaje potvrdu da se on nalazio u rezervnom sastavu milicije. S obzirom na navedeno, s velikom vjerojatnošću može se zaključiti da je navedeni status dobio naknadno, radi ostvarivanja materijalnih prava, a budući da su prema iskazima pojedinih sudionika akcije uz njegovo tijelo nađene šubara i kokarda, može se zaključiti da je bio srpski pobunjenik i terorist, kako se uglavnom i naziva u relevantnoj znanstvenoj literaturi. 

Nadalje, ali i važnije, Srpska autonomna oblast Krajina pravno nije postojala, kao niti njezino ministarstvo unutrašnji poslova, odnosno sekretarijat za unutrašnje poslove. Naime, krajem 1990. pobunjeni Srbi proglasili su SAO Krajinu, a početkom 1991. i Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP-a SAO Krajine), no Ustavni sud je 1991. godine, na temelju činjenice da Ustav SFRJ iz 1974. godine, koji je bio na snazi kada su donesene osporene odluke, nije sadržavao osnovu za osnivanje autonomnih oblasti u okviru SR Hrvatske, poništio odluke pojedinih općina o pristupanju SAO Krajini kao „i svaki drugi akt svrha kojeg je prihvaćanje i ostvarenje neustavnog, pravno nepostojećeg Statuta Srpske Autonomne”. Temelja za osnivanje autonomnih oblasti na području Republike Hrvatske nema ni Ustav RH iz 1990. godine (naprotiv, u Temeljnim odredbama toga Ustava, u članku 1, utvrđeno je da je Republika Hrvatska jedinstvena i nedjeljiva demokratska i socijalna država). U udžbeniku za četvrti razred gimnazije (kao ni osmi razred osnovne škole) nije stoga primjereno govoriti o milicajcu SAO Krajine. Nije mi poznato koju literaturu su autori udžbenika koristili, no sadržaj udžbenika mora biti usklađen s rezultatima historiografije, odnosno utemeljen na rezultatima znanstvenog istraživanja povijesti.

Uz to, s obzirom na svjedočanstva pojedinih pripadnika specijalnih postrojbi policije, očevidaca Jovićeve pogibije, moguće je da je upravo Rajko Vukadinović, koji se oglušio na njihove zahtjeve za predajom i nastavio pucati na hrvatske policajce u blizini objekta pošte, ubojica Josipa Jovića. Premda je za sada nedovoljno historiografski istražena, ta mogućnost dodatno kriminalizira ulogu Rajka Vukadinovića u sukobu u NP Plitvička jezera, čime i njegovo neadekvatno navođenje u udžbeniku povijesti u Republici Hrvatskoj poprima novu i težu dimenziju.

Nije sporno da ime Rajka Vukadinovića ima mjesta u znanstvenim radovima i knjigama, međutim, smatram da je njegovo navođenje u udžbeniku bez objašnjenja šireg i dubljeg konteksta problematično te da je opisom da se radi o „srpskom milicajcu“ učenicima poslana kriva poruka, koja upućuje da se radi o sukobu između legalnih policijskih snaga u Republici Hrvatskoj, s jednakim pravom na intervenciju na njezinom području, što u konačnici može voditi prema zaključku i da se radilo o početku građanskog rata. Situacija je pak sasvim suprotna, s jedne strane sukoba nalaze se policijske snage koje štite ustavno-pravni poredak, teritorijalni integritet Republike Hrvatske i javni red i mir, kao i sve građane Republike Hrvatske, a s druge strane paravojne postrojbe pobunjenih Srba, teroristi koji brutalnim napadima na hrvatske policajce na Plitvicama (a prije toga i na civile na prometnicama i na infrastrukturu u pojedinim dijelovima RH) pokušavaju izazvati intervenciju JNA, odnosno pripremaju teren za napad srpsko-crnogorskih snaga i JNA na Hrvatsku”, piše Janja Sekula.

Naslovna fotografija: Hrvatski vojnik