Uhićen je i otac dječaka koji je ubio osmero učenika i zaštitara: Ubojica je imao popis djece koju je želio likvidirati

Uhićen je i otac dječaka koji je ubio osmero učenika i zaštitara: Ubojica je imao popis djece koju je želio likvidirati

Izvanredna konferencija za medije. Govore ministrica zdravstva Danica Grujičić i ministar obrazovanja Branko Ružić.

“Tragedija koja se dogodila u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar – osmero djece nažalost je izgubilo život. Nitko ne može vratiti djecu roditeljima. Zahvalan sam zdravstvenim radnicima i molimo Boga da budu uz sve one koji su hospitalizitani i kojima se ukazuje medicinska pomoć. Šestero djece je hospitalizirano i jedna učiteljica. Zahvalan sam i na hrabrosti profesora i svih zaposlenika da pruže podršku roditeljima u narednom razdoblju. Nezamislivi su prizori kako je bilo toj djeci koja su doživjela taj strah, taj strah učitelja da se i toj djeci ne dogodi buduća tragedija. Vlada je odlučila o trodnevnom danu žalosti. Od sutra nastava počinje minutom šutnje”, rekao je Ružić.

“Osmero djece i jedan čovjek su poginuli. Ne postoji mogućnost da se vrate. Dva dječaka su stabilno i van životne opasnosti, treća djevojčica je preživjela prostrijelnu ranu glave i ona je kritično. Za njen život se bore. Nastavnica je također u životnoj opasnosti. Izražavam sućut roditeljima koji su svoju djecu izgubili, koji su ih jutros ispratili u škole. Sa 40 godina radnog staža i 90-ih kad smo se nagledali svakakvih povreda ovo je moje najstrašnije iskustvo i kao liječnika i kao čovjeka. Institut za mentalno zdravlje organizirat će dvije telefonske linije na kojima će se pružati psihološka pomoć”, kazala je Grujičić, javlja Slobodna Dalmacija.

Oko 8:40 policija je dobila dojavu o pucnjavi. U 8:42 policiju je nazvao dječak, koji je pucao. Bio sam na tisuće uviđaja i zločina, ovo je nezapamćeno. Na licu mjesta pronađeno je oružje kojim je izvršeno ubojstvo. Zločin je planiran mjesec dana. Dijete je u dužem vremenu planiralo zločin. Izabrao je učionicu jer je bila najbliža ulazu. Vatreno oružje uzeo je od oca”, rekao je. predstavnik srbijanskog MUP-a. 

– Nijemi smo pred ovom tragedijom. Nas kao pripadnike MUP-a obavezuje o realnom i činjeničnom stanju. Dana 3.5 u 8.42. pozvalo nas je NN lice i rekao da je pucao u više osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Ovom prilikom je smrtno stradalo 8 učenika, 7 devojčica i jedan dječak. Pripadnici MUP-a su po dolasku u školu lišili slobode ubojicu. On je duži period planirao ovo. On je izabrao današnji datum zato što je učionica povijesti bila blizu izlaza iz škole. U torbi je imao četiri molotovljeva koktela, iz ranca je odmah po dolasku u školu upucao čuvara. S vrata učionice je pucao u učiteljicu, a potom i u učenike. Nakon masakra, izlazi van i puca u ostale. Sam je priznao da je planirao ovo, a imamo i popis djece koju je planirao likvidirati. Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza i odredio je prioritetne mete. Planirao je točno kako će koje dijete likvidirati – rekao je Veselin Milić.

Oko 8:40 policija je dobila dojavu o pucnjavi. U 8:42 policiju je nazvao dječak, koji je pucao. Bio sam na tisuće uviđaja i zločina, ovo je nezapamćeno. Na licu mjesta pronađeno je oružje kojim je izvršeno ubojstvo. Zločin je planiran mjesec dana. Dijete je u dužem vremenu planiralo zločin. Izabrao je učionicu jer je bila najbliža ulazu. Vatreno oružje uzeo je od oca”, rekao je. predstavnik srbijanskog MUP-a. 

– Nijemi smo pred ovom tragedijom. Nas kao pripadnike MUP-a obavezuje o realnom i činjeničnom stanju. Dana 3.5 u 8.42. pozvalo nas je NN lice i rekao da je pucao u više osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Ovom prilikom je smrtno stradalo 8 učenika, 7 devojčica i jedan dječak. Pripadnici MUP-a su po dolasku u školu lišili slobode ubojicu. On je duži period planirao ovo. On je izabrao današnji datum zato što je učionica povijesti bila blizu izlaza iz škole. U torbi je imao četiri molotovljeva koktela, iz ranca je odmah po dolasku u školu upucao čuvara. S vrata učionice je pucao u učiteljicu, a potom i u učenike. Nakon masakra, izlazi van i puca u ostale. Sam je priznao da je planirao ovo, a imamo i spisak djece koju je planirao likvidirati. Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza i odredio je prioritetne mete. Planirao je točno kako će koje dijete likvidirati – rekao je Veselin Milić.

Uhićen je i otac dječaka koji je oba pištolja posjedovao legalno. Tvrdi kako su se oba nalazila u sefu zaključanom šifrom. Prema informacijama koje imamo, otac ga je učio pucati.

U stanu 14-godišnjeg učenika sedmog razreda osumnjičenog da je jutros u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio najmanje devet osoba, u tijeku je pretres, saznaje Nova.rs.

Kako piše Nova.rs reporteri s lica mjesta javljaju da je policija ušla u stan dječaka i u tijeku je pretres. On je u međuvremenu priveden, a oglasila se i policija.

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru ubijeno je osmero djece i radnik osiguranja, dok su šestero djece i jedan nastavnik škole ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj”, rečeno je ranije iz MUP-a i dodali da je 14-godišnjak uhićen u dvorištu škole, neposredno nakon krvavog pohoda.

“Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije”, rekli su iz policije.

Foto: N1