Uhićen sudac i njegova prijateljica: Vole brendiranu garderobu i egzotične turističke destinacije

Uhićen sudac i njegova prijateljica: Vole brendiranu garderobu i egzotične turističke destinacije

Suspendirani osječki sudac Zvonko Vekić i njegova suosumnjičena prijateljica, nakon jutrošnjeg uhićenja i pretresa u Osijeku, dovedeni su u Zagreb gdje će ih istražitelji ispitati o optužbama za pranje novca.

Nakon ispitivanja Uskok će odlučiti hoće li protiv Vekića i Nataše Sekulić uz istragu zatražiti i određivanje istražnog zatvora o čemu će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Vekić je u istražnom zatvoru bio i nakon prvog uhićenja kada ga je s još dvojicom sudaca osječkog suda, Antom Kvesićem i Darkom Krušlinom, pravomoćno osuđeni bivši čelnik “Dinama” Zdravko Mamić optužio za primanje 400 tisuća eura mita.

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac izjavio je u srijedu da nema saznanja o ovom slučaju, jer su informacije o Vekićevu uhićenju zbog sumnje u pranje novca saznali iz medija te da se istraga protiv Vekića i dalje vodi u Zagrebu.

Rožac je podsjetio da su trojica sudaca, temeljem prijedloga predsjednika Županijskog suda i odluke Državnog sudbenog vijeća, udaljeni od obnašanja sudačke dužnosti u travnju ove godine i sukladno toj odluci primaju 50 posto plaće dok traje postupak.

Na upit što će biti sa sudačkim karijerama trojice sudaca ukoliko budu osuđeni za kaznena djela za koja ih se tereti, Rožac navodi kako će o tome odlučivati Državno sudbeno vijeće.

Ocijenio je kako ova situacija “svakako šteti ugledu suda”, ali se osječki Županijski sud trudi “da i dalje radi zakonito i savjesno, radi vraćanja povjerenja građana, koje je narušeno ovakvim pojedinačnim ekscesima”.

Zamoljen da komentira tvrdnje Zdravka Mamića na Facebooku kako se u slučaju uhićenja suca Zvonka Vekića radi o pranju njegovog novca, kojeg je on dao sucima Rožac kaže da o tome ne može govoriti, jer su to okolnosti o kojima se vodi istraga.

Policija je, ne otkrivajući identitet, ranije potvrdila da je osječki PNUSKOK, u suradnji s Uskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija nastavio kriminalističko istraživanje nad dvije osobe zbog sumnje u pranje novca.

I Uskok je potvrdio da su uhićenja provedena zbog sumnje u kazneno djelo pranja novca “u vezi s kaznenim djelima protiv službene dužnosti koja su od ranije predmet istrage”.

“U ovom trenutku može se potvrditi da jedna od osoba protiv koje se provode hitne dokazne radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti te je u odnosu na tu osobu zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo. Uskok će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, priopćilo je tužiteljstvo.

Kako je Jutarnji list još ljetos pisao, policijski istražitelji su još početkom srpnja u sefu koji je u poslovnici Zagrebačke banke u Osijeku otvoren na ime Nataše Sekulić, Vekićeve prijateljice, pronašli oko 500.000 kuna.

S obzirom da za oko 500.000 kuna pronađenih u bankovnom sefu Nataša Sekulić navodno nema pokriće u zakonitim prihodima, sumnja se da bi se moglo raditi o sredstvima koja potječu od kaznenog djela, odnosno od mita koje mu je, prema optužbi, predavao Zdravko Mamić, pa je novac privremeno oduzet.

U njezinu su se stanu nekoliko puta, ustvrdio je Mamić, sastajali on i Vekić, a Nataša i njezina kći s Vekićem te Mamićem i njegovom suprugom Marinom bili su navodno i na proslavi Nove godine u Dubaiju, što je financirao, kako sam tvrdi, Zdravko Mamić. Pričao je Mamić da im je i osobno davao novac za shopping, plaćao večere, smještaj i boravke u hotelima na moru, u BiH… U konačnici, kad se 9. lipnja 2021. dogodila velika akcija USKOK-a, Vekić je uhićen upravo u Natašinu stanu.

Dosadašnji izvidi, pak, pokazali su da je i kod Vekića i kod Nataše utvrđen nerazmjer imovine u odnosu na zakonita primanja.