Ukrajinski heroj ili ruski špijun: Tko je misteriozni pregovarač kojeg je likvidirala ukrajinska tajna služba

Ukrajinski heroj ili ruski špijun: Tko je misteriozni pregovarač kojeg je likvidirala  ukrajinska tajna služba

U jeku ratnih razaranja, rastuće izbjegličke krize, uvođenja sveobuhvatnih sankcija Moskvi i novih ruskih prijetnji Kijevu, iz Ukrajine je u subotu stigla intrigantna informacija o smaknuću Denisa Kirejeva, 44-godišnjeg pregovarača koji je u ime Kijeva sudjelovao u prvoj rundi razgovora s Rusima, na sastanku održanom u Gomelu na bjelorusko-ukrajinskoj granici.

U optjecaju je niz kontradiktornih informacija o okolnostima njegove smrti, a jedino što se zasad sa sigurnošću može reći jest da Kirejev više nije među živimam, javlja Jutarnji list.

Kako javlja njemački Bild, priča o Kirejevljevoj smrti poprima obrise pravog špijunskog trilera. Prema prvotnim izvješćima, koji su se pojavili u Ukrajinskoj Pravdi, likvidirali su ga, i to hicem u glavu, pripadnici obavještajne agencije SBU i to prilikom pokušaja njegova hapšenja. Kao razlog privođenja navodila se optužba da je Kirejev, inače otac troje djece, bio zapravo ruski agent što je navodno razotkriveno praćenjem njegovih telefonskih kontakata.

Ukrajinska Pravda se pozivala na izvore bliske vladajućoj ukrajinskoj garnituri, no u međuvremenu se pojavila informacija da je Kirejev zapravo možda bio dvostruki agent koji je radio i za Kijev i za Moskvu. Bild tako navodi da je istraživački novinar Michael Weiss na Twitteru ocijenio da mu se takva verzija čini uvjerljivom pogotovo kad je čuo da su ga usmrtili SBU-ovci. On, naime, tvrdi da mu je jedan bivši šef ukrajinskih obavještajaca povjerio da je Kirejev istovremeno i skrivao strane špijune i hvatao ih.

Nedugo potom pojavila se nova proturječna vijest, ovoga puta iz krugova ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR. Jedan njihov djelatnik, piše Bild, tvrdi da je Kirejev zapravo bio jedan od trojice GUR-ivh operativaca koji je ubijen tijekom specijalne operacije. I sama ta agencija je na svojem profilu na Facebooku objavila upravo takvu verziju: objavili su imena i fotografije trojice ljudi, među kojima i Kirejeva, za koje tvrde da su bili njihovi djelatnici te da su poginuli “braneći Ukrajinu”. Svu trojicu nazvali su herojima, a njihovim obiteljima izrazili su sućut.

Za Kirejeva se prije ratne drame u Ukrajini znalo tek da dolazi iz bankarskog sektora, ali intrigantna je informacija da se 2020. godine našao pod optužbama da radi za – Ruse. Navodno je često putovao u Rusiju gdje je izgradio određene veze s tamošnjim oligarsima bliskima bivšem proruskom predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, koji je pak blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Kao još jedan detalj koji sada, nakon Kirejevljeve smrti, izaziva pažnju, navodi se i činjenica da njegova imena uopće nije bilo na službenom popisu ukrajinskih pregovarača u Gomelu, iako se iz fotografija objavljenih s pregovora jasno vidi da je sjedio za stolom uz delegate iz Kijeva.