Sramotan postupak multinacionalne kompanije: Ima li nafta miris ukrajinske krvi

Sramotan postupak multinacionalne kompanije: Ima li nafta miris ukrajinske krvi

Ukrajinski ministar vanjskih poslova kritizirao je multinacionalnu kompaniju Shell jer je kupila naftu od Rusije, pa je pozvao javnost da od velikih tvrtki zatraži prekid poslovnih veza s Moskvom. Naftni gigant potvrdio je da je u petak kupio naftu od Rusije, no dodao da u tom trenutku „nije imao alternative“.

Dmitro Kuleba napao je tvrtku javno, upitavši na Twitteru ima li ta nafta „miris ukrajinske krvi?“

Shell je kupio naftu nakon što je u ponedjeljak objavio plan o prodaji udjela u zajedničkim projektima s ruskim Gazpromom, pritom proglasivši invaziju Ukrajine „nerazumnom“ i prijetnjom europskoj sigurnosti, javlja N1.

„Pozivam sve savjesne ljude diljem svijeta da od multinacionalnih tvrtki zatraže prekid svih poslovnih veza s Rusijom“, napisao je Kuleba.

Glasnogovornik Shella odgovorio je da tvrtka pokušava održati zalihu osnovnih goriva u slučaju da na vrijeme neće biti alternativne ponude energenata u Europi.

Tvrtka je priopćila kako je i dalje „zgrožena ratom u Ukrajini“ i da je zaustavila većinu aktivnosti s ruskom naftom, no da je situacija „visoko kompleksna“ te da će smanjivati kupovinu ruske nafte s pojavom alternativnih izvora.

Foto: Wikipedia