Uspjeh Tomislava Karajice: Kako je Hrvat postao kralj nekretnina u bogatom Hamburgu

Uspjeh Tomislava Karajice: Kako je Hrvat postao kralj nekretnina u bogatom Hamburgu

Tomislav Karajica već u svojim četrdesetima slovi kao jedan od najuspješnijih poduzentnika  u bogatom  Hamburgu, gradu od dva milijuna stanovnika. Svoj uspjeh sada želi pretočiti i u bolju suradnju s poduzetnicima u Hrvatskoj.

Prije hodanja zlatnim stubama, trebalo se na njih prvo i popeti.

– Reći da je uvijek teško uspjeti ja to ne gledam tako, kaže poduzetnik Tomislav Karajica.

U Njemačkoj se rodio, završio fakultet građevinarstva i odlučio uspjeti, piše HRT.

– U ovoj Njemačkoj ima mnogo mogućnosti, ta je struktura svakome otvorena ako se trudiš možeš i uspjeti, dodaje Karajica.

Glavna djelatnost projektiranje, gradnja i trgovina nekretninama. Hamburg je grad u kojem živi većina bogatih Nijemaca. No s jednom od svojih nekretnina Tomislav većini pravi hladovinu i drži ih u sjeni.

– To je jedna od najvećih zgrada u Hamburgu visine 100 m, ističe Karajica.

Do sada  je realizirao  više od 40 projekata, 1300 stanova u vrijednosti od pola milijarde eura. Pionir je novog koncepta, simbioze srodnih poslova i zdravog života, pod jednim krovom.

– Da i za Njemačku je ovo nešto novo, to je novi koncept da se ne renta poslovni prostor nego radno mjesto, tvrdi Karajica.

Samo najmoćniji u vlasništvu imaju i sportske klubove. Tomislav čak dva, košarkaški i nogometni. Njemački su lider u prodaji naočala, a u ladici realizaciju čekaju projekti, teških pola milijarde eura. Suradnja s Hrvatskom, zašto ne, ali…

– Treba imati ostale subjekte, banke koje će nas pratiti kao ovdje u Njemačkoj. Ima li ih? Ja ih ne poznajem, kaže Oliver Talanga, poslovni partner.

Foto: HRT