Ustanak na otoku: SDP-ov načelnik ruglo i devastaciju predstavlja kao najveću investiciju

Ustanak na otoku: SDP-ov načelnik ruglo i devastaciju predstavlja kao najveću investiciju

Vrbovljani su svoje nezadovoljstvo iskazali transparentima na novom mjesnom mostu koji još uvijek gradi splitska tvrtka “Marconi inženjering”, a na njima piše “Umisto ponos i dika, ruglo usrid mista” te “A di je zadilo?”, dok je na oglasnoj ploči Doma kulture javno istaknuta kritika na račun aktualne općinske vlasti.

U potpisu je “Mladost Vrboske”, koja se potrudila da fotografije stignu i u našu redakciju, javlja Slobodna Dalmacija.

“Pišemo von ovi komad korte nodajuć se da još niko u ovo naše molo misto, našu Varbuosku, našu molu Veneciju penso, ćuti i žive ča i mi ovega momienta. A sad se u sekund podsitimo o čemu svaki don provjomo u kafićima, doma za stoluon, na poslu ili u posteji.

Škier, fabrika, Madeira, tuji brodi koji se raspadodu na stiralo, muost, kapišont, autobusna stanica, skula, vrtić, javna rasvjeta, Crikva, bratimi i tako daje i tako daje”, nagovještavaju mještani što ih sve muči, navodeći da pri tome nisu politički instrumentalizirani.

Prema njihovim riječima, tri su glavna problema, o kojima smo i izvještavali posljednjih godina, a to su groblje, most i crkva. Za groblje tvrde da su ga mještani platili svojim novcem, a da se u grobnice neće moći dostojno ni ukopati.

Spominju i nedavne probleme oko ukopa dvoje njihovih mještana, kojima su sami morali nalijevati grobne poklopce, da su s posljednjeg počivališta bili gotovo potjerani te da im se čak prijetilo i policijom, no most im je očito najveći trn u oku.

Narušena vizura

“Most koji je naruši vizuru jedne uspavane, prekrasne Varbuoske za vike vikova. Čemu tone i tone željeza i betuna za muost priko kojega neće moć pasat auto, jer će zadit zahvaljujući nagibu koji su stručni inžinjeri, da iskužote, posrali.

Pogledajmo onu nalivenu taracu ispod mosta i materijal koji nisu uopće u planu da se razbiju/istučedu, nego će sve tako ostat i sutra niećemo moć pasat brodom ispod. A ne doj Bože da koje dite pade s mosta, ostalo je na misto mortvo. Bageri koji lavuraju puol ure na don, i to ne svaki don, ko da smo mi pizde-šempije da pensomo da se ništo lavuro”, pišu kritičari mlađe garde.

Istodobno se žale da se uzor pri izgradnji mosta nije našao u prekrasnom drugom mostu s tri volta, smatraju da je trebalo napraviti nešto slično kao što su to prije radili njihovi stari. Zanimljivo je i da su ispred, po mišljenju mnogih, najozbiljnijega problema u Maloj Veneciji, a to je ruglo od gotovo u potpunosti urušene nekadašnje “fabrike” sardina u centru mjesta, smjestili crkvu.

“Crikva, koja je svakon nedijon sve praznija i praznija. Niko od nos ne tvardi da je potriba lizat oltore, ali velika većina nos se deklariro ko karšćani, a jedna od osnovnih obaveza jednega karšćanina je puoć u nediju na misu.

Sad ćemo se izvukovat na popa kojin non ne vajo, ali fola Bogo, imo i drugih crikvih na otoku. Ali ako non već ne vajo, zoč čagod ne poduzmemo, nego svak čeko onega drugega. Lako ćemo, pust ča, ne pensoj, itd.

Koliko smo somo ovo putih čuli i kako non je drogo ovo svima reć. A vjerska atmosfera u mistu je toliko nezdrava da ovo vodi u jedno veliko ništa”, objašnjava mladost malog hvarskog mjesta.

Dakle, dotaknuli su se i novog župnika don Antuna Oršolića, kojega ljudi najčešće oslovljavaju s don Toni; izgleda da im ni on nije dobrodošao u mjesto i istodobno naglašavaju da svi u Vrboskoj napokon trebaju biti kao jedan. Dosta je nezdravih ideologija, osobnih interesa, svađe i dišpeta, potrebno je puno više misliti na mlađe generacije i djecu, koji će naslijediti sve ono što je napravljeno i što se u mjestu radi.

Zanimljivo je i to kako objašnjavaju zašto su kritike upućene anonimno i da se konkretno ne zna tko stoji iza njih.

“Kruto je žalosno da ovo moramo činit na ovin nočin, u neka gluha doba noći, a ne da se možemo borit za ovo misto javno, po donu, nego se sakrivat u škuricu iz nikega stroha ča će ovin ili onin reć i hoćemo li čutit sutradon neke posljedice za ono ča želimo, ča izgoro u namin da hoćemo reć.

A virujte non na rič, želimo sve nojboje za ovo misto, za našu dicu koja će se sutra igrat po kolima, šematuorijima, Pjaci, Podvi, Zoglovu, Žardilu, Veloj i Moloj Bondi, Bonskemu Duolcu, Vlaški i svim drugin štacijama naše Varbuoske”, ističu autori javno istaknute kritike.

Produljenje roka

Zatražen je komentar i od Nikše Peronje, načelnika općine Jelsa, kojoj pripada i Vrboska. Ovaj put se odlučio za neuobičajenu varijantu odgovora, oglasio se tonskim zapisom na svojem profilu na Facebooku, što su Vrbovljani pratili s velikom pažnjom, čak i na TV ekranima u lokalnim kafićima.

– Donekle i razumijem negodovanje zbog produženja rokova na izgradnji mosta, ali s tim je sve u redu, bit će završen u roku od oko dva mjeseca. U svakom slučaju prije Uskrsa, tako je dogovoreno s izvođačem, projektantima i ostalim sudionicima koji sudjeluju u realizaciji najvećeg projekta u našoj Općini od osamostaljenja hrvatske države, vrijednog više od četiri milijuna kuna.

Produženje roka uvjetovano je nizom problema koji su se pojavili prilikom izvođenja radova, no u konačnici ćemo imati lijep most s uređenim okolišem, nagib će biti ublažen, dubina ispod mosta barem dva metra, a gradimo i obalni zid u dužini od 50 metara. Treba samo malo strpljenja – rekao je Peronja.

Foto: Facebook