Ustavni stručnjak jako blizak HDZ-u ponovno “minira” Most i Nikolu Grmoju: Evo što sada problematizira

Ustavni stručnjak jako blizak HDZ-u ponovno “minira” Most i Nikolu Grmoju: Evo što sada problematizira

Sudeći po današnjim objavama mostovaca na Facebooku, na zadnji dan prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim traže ukidanje COVID potvrda i “stožerokracije”, odnosno da se ovlasti sa Stožera prebace na Sabor, koji bi o mjerama odlučivao dvotrećinskom većinom, Most do danas nije prikupio dovoljno potpisa ili stoji vrlo tijesno. Na naše upite mostovci nisu odgovarali, a prije dva dana Nikola Grmoja izjavio je da imaju prikupljenih oko 300 tisuća potpisa.

Za pokretanje referenduma nužno im je prikupiti 368.446 potpisa, no to ne znači da se referendum automatski može raspisati, jer Sabor može tražiti provjeru od Ustavnog suda ispunjavaju li uvjete za raspisivanje referenduma vezano za sadržaj pitanja. No znakovita je Grmojina objava na Facebooku: “Imaš priliku još danas. Čekamo te na štandovima! Dođi i potpiši, potakni sve koje znaš! Ovo je bitka u kojoj moramo pobijediti, javlja Večernji list.

Ako nam ne pomogneš, nećemo uspjeti! Ovo je zadnja šansa da pritisnemo Plenkovićevu Vladu i ukinemo kompromitirani Stožer i COVID potvrde, koje nakon Božića najavljuju i za djecu.” Grmoja je naveo da dobivaju puno upita u vezi s time tko sve može dati potpis za raspisivanje referenduma te dodao da se mogu potpisati svi hrvatski državljani, neovisno o tome imaju li prebivalište u Hrvatskoj ili izvan nje.

No ustavnopravni stručnjak Mato Palić na svojem je Facebook-profilu objasnio da se potpisi za referendumske inicijative ne mogu legalno prikupljati u inozemstvu. Hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu imaju kao i svi drugi državljani birači pravo svojim potpisom dati potporu svakoj referendumskoj inicijativi, ali da bi takav potpis bio zakonit i ustavan, moraju ga faktički dati na području Republike Hrvatske.

Dakle, moraju doći na mjesto za prikupljanje potpisa i potpisati se. Uvoz potpisa izvana protupravno je skupljanje potpisa, objasnio je Palić. I Marin Miletić danas je na Facebooku hrabrio i pozivao istomišljenike riječima: “Dižite sve svoje, poznanike, prijatelje, obitelji, simpatije, ljubavi, znane i neznane! Uzmite ih za rukav, objasnite im koliko je važan ovaj referendum!”.

Foto: Hina