I Ustavni sud odbio Željku Markić: Udruga “U ime obitelji” ne može biti promatrač jer je pristrana

I Ustavni sud odbio Željku Markić: Udruga “U ime obitelji” ne može biti promatrač jer je pristrana

Ustavni sud je u nedjelju poslijepodne odbio žalbu udruge ‘U ime obitelji’ koja je osporila rješenje Državnog izbornog povjerenstva o uskrati odobrenja za promatranje drugog kruga predsjedničkih izbora.

– Ustavni sud ističe da je DIP u osporenom rješenju primijenio mjerodavno pravo, navodi se između ostalog u odluci te se dodaje da je USUD suglasan s DIP-ovom odlukom o uskrati prava promatranja.

Podsjetimo, DIP je svoju odluku donio zbog intervjua koji je čelnica udruge Željka Markić dan uoči izborne šutnje dala portalu vlastite udruge, a u kojem ističe svoju favoritkinju u drugom krugu, što je ocijenjeno kao dokaz pristranosti udruge.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u nedjelju je izrazilo zadovoljstvo što mu je Ustavni sud ‘dao za pravo’ u ovom slučaju.

– Sud je odbio žalbu udruge i kao opravdane potvrdio sve navode u razloge koje je Povjerenstvo navelo, izjavila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Ponovila je kako se DIP na spomenuti korak odlučio „smatrajući da ta udruga svojim istupima pokazuje da nije nepristran promatrač“.

Opetovala je kako DIP nije dobio prijavu zbog verbalnog napada jednog građanina na predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića (SDP) ispred škole u kojoj je biračko mjesto na kojemu je glasovao.

Vidjeli smo to na portalima, smatramo da se radi o remećenju javnog reda i mira, rekla je potpredsjednica DIP-a i pozvala „sve sudionike i birače da puste birače da u miru izraze svoju volju i da izbori prođu na dostojanstven način“.

 

Foto: Damir Senčar/Hina