Utemeljitelji HDZ-a u Milanovićevom djelovanju vide čisto zlo: Želi Hrvate u BiH pretvoriti u nacionalnu manjinu bez prava

Utemeljitelji HDZ-a u Milanovićevom djelovanju vide čisto zlo: Želi Hrvate u BiH pretvoriti u nacionalnu manjinu bez prava

Zajednica utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” ustvrdila je u ponedjeljak kako predsjednik Republike Zoran Milanović nastavlja štetiti i manipulirati Hrvatima u Bosni i Hercegovini uz ocjenu da im ne nudi ništa osim ispraznih floskula.

“Danas je očito da Milanovićev sustav vrijednosti, u kojem ima puno zla, Hrvatima u BiH nije ništa dao niti im išta nudi osim ispraznih floskula”, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica.

Po njihovoj tvrdnji, Milanović nastavlja manipulirati Hrvatima u BiH, kojima se predstavlja kao rješenje njihovih problema, no on ih, ističu, zapravo “želi pretvoriti u nacionalnu manjinu bez prava, bez prijatelja i saveznika, što bi već odavno bili da ovise o njemu”, javlja N1.

Reagirali su i na Milanovićevu izjavu u ponedjeljak, kada je rekao da posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini “ne znači ništa”, da je beznačajan te da je sve kod Plenkovića “u funkciji PR-a”.

“Način na koji je Milanović reagirao na posjet predsjednika Vlade RH Bosni i Hercegovini, iako izaziva šok, ne ostavlja puno prostora za nedoumice. Njegove su posljednje izjave u rangu onih kojima je za rusku agresiju tražio uzroke na ukrajinskoj strani. Sada čini to isto. Problem vidi u dosljednoj hrvatskoj politici”, ocjenjuju, među ostalim, u priopćenju.

Ističu kako bi bilo dobro da Milanovićeve izjave i međunarodne aktivnosti ne znače ništa, ali on, dodaju, može nanositi štetu Hrvatskoj i Hrvatima svaki put kada zanemari svoju ustavnopravnu poziciju.

Smatraju da je smisao Milanovićevih nastojanja unošenje podjele u NATO-savez i EU, ići ukorak s bošnjačkim napadima na visokoga međunarodnog predstavnika, sa srbijanskim pokušajima osporavanja njegova legitimiteta.

“I ići na ruku onima u BiH i međunarodnoj zajednici kojima nije do rješavanja ni pitanja konstitutivnosti Hrvata ni do stabilnosti same Bosne i Hercegovine”, ocjenjuju u Zajednici utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman”.

Na slici: Mario Kapulica i Zoran Milanović

Foto: Hina