Znanstvenici otkrili: Covid mjere krive za ozbiljne slučajeve hepatitisa kod male djece

Znanstvenici otkrili: Covid mjere krive za ozbiljne slučajeve hepatitisa kod male djece

Kao da pandemija covida-19 nije (bila) dovoljna, sad i dva virusa diljem svijeta opet uzrokuju rijetke, ali vrlo ozbiljne slučajeve hepatitisa, a problemi s jetrom mahom pogađaju malu djecu. Smatra se kako je u čak 35 zemalja oboljelo više od 1000 djece, a mnoga su mlađa od pet godina. Kako piše BBC, nekim mališanima, uključujući i njih 12 u Ujedinjenom Kraljevstvu, bilo je potrebno presađivanje jetre koje im je spasilo živote.

Dva istraživačka tima iz Londona i Glasgowa zaključila su kako je dojenčad zbog covid mjera propustila steći rani imunitet na adenovirus (koji inače uzrokuje prehlade i želučane tegobe) te adeno-povezani virus (koji obično ne uzrokuje bolest i zahtijeva koinfekciju ‘pomoćnoga‘ virusa kao što je adenovirus kako bi se replicirao). Upravo bi ove činjenice možda mogle objasniti zašto su neki pacijenti sad razvili neobične i zabrinjavajuće jetrene komplikacije, javlja Jutarnji list.

Noah (3), iz Chelmsforda u Essexu, trebao je hitnu transplantaciju jetre nakon što je obolio od hepatitisa. Njegova majka Rebecca Cameron-McIntosh kaže kako je to bilo grozno iskustvo, javlja

– Sve se dogodilo nevjerojatno brzo i to nas je najviše šokiralo. Isprva smo pretpostavljali kako se radi o malom problemu koji će se lako riješiti, ali onda se sve zakompliciralo – govori majka za BBC.

Upravo je ona sinu htjela donirati dio svoje jetre, no razvila je ozbiljne reakcije na lijekove koje je morala uzimati zbog čega je završila na odjelu intenzivne njege. Stoga je Noah stavljen na listu za transplantaciju i ubrzo nakon toga dobio je novi organ. Odlično se oporavio, ali do kraja života morat će piti imunosupresivne lijekove kako njegovo tijelo ne bi odbacilo novu jetru.

– Slijediš pravila, radiš sve što treba kako bi zaštitio ranjive ljude i onda, na taj neki užasan i zaobilazan način, nastrada tvoje vlastito dijete – kaže majka Rebecca Cameron-McIntosh.

Slučajevi poput njezina sina jesu rijetki, jer se većina djece koja se zarazi ovom vrstom virusa ipak brzo oporavi. No i dalje ostaje nejasno zašto neki razviju upalu jetre, a čini se kako bi genetika u tome mogla igrati važnu ulogu, prenosi BBC.

Znanstvenici su odbacili bilo kakvu povezanost s cjepivima protiv covida-19.

– Djeca se u karanteni nisu miješala i nisu prenosila viruse jedni drugima. Nisu izgrađivali imunitet na uobičajene infekcije s kojima bi se inače susreli. Kad su covid ograničenja napokon ukinuta, djeca su se počela miješati i virusi su počeli slobodno cirkulirati. S tim nedostatkom prijašnjeg imuniteta, djeca su bila izložena čitavom spektru novih infekcija – objasnila je prof. Judith Breuer, stručnjakinja za virologiju na Sveučilišnom koledžu u Londonu i bolnici Great Ormond Street.

Stručnjaci se nadaju kako će ovakvih slučajeva sad biti sve manje, ali i dalje su na oprezu.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina