Vapaj nastavnice koju “proganjaju” roditelji nezadovoljni ocjenama svoje djece: Kako se zaštititi od zlih ljudi?

Vapaj nastavnice koju “proganjaju” roditelji nezadovoljni ocjenama svoje djece: Kako se zaštititi od zlih ljudi?

U popularnoj nastavničkoj grupi “Moj zbornica” javila se nastavnica koja tvrdi da je izložene neviđenim pritiscima. Roditelji nezadovoljni ocjenama djece na sve moguće način pokazuju nezadovoljstvo i “pritišću” nastavnicu.

“Drage kolegice i kolege, trebam vaše savjete.

Koliko god mislila, željela i molila, očito kraj školske godine ne može proći mirno. Prijeteći mailovi… valjda ispadaju pod normalno.

Buna na vijeću roditelja. Za koju ja slučajno doznajem od moje prijateljice. Predajem jedan neomiljeni predmet, i znam da radim dobro. Ne mogu dozvoliti da netko tko nikada nije došao na informacije (a rijetki roditelji su bili), i tko nije moje struke, dovodi u pitanje moj način objašnjavanja. Trudim se, pokušavam naći način da im nešto približim i olakšam ali oni baš se i ne druže sa knjigom. Jedan ispit sam razdijelila u 4 manja, prolaznost mi je 85% i više Učenici na dopunsku ne dolaze, roditelji na informacije rijetko dođu.

I sad sam ja kriva što oni nisu zadovoljni ocjenama. Ako razgovori ne urode plodom prijete inspekcijom. Inspekcija ne traži što si dobro napravio, nego točku u jajetu. Osjećam se nezaštićeno. I izloženo. Već sam bila na bolovanju kad sam ovo saznala, moje dijete već 2 godine ima velikih zdravstvenih problema, a ja tko glupača nisam odlazila na bolovanje. Dođe mi da ostanem na bolovanju do nove godine… Kako se zaštitit od zlih ljudi” napisala je anonimna nastavnica.

Uslijedila je živa rasprava u grupi.

“Nikako, nažalost. Trenutno ne radim no znam točno kako vam je. Svake godine ista priča. Predajem matematiku.

Uvijek su svi drugi krivi samo nisu kriva djeca jer pod 1. nedovoljno rade, pod 2. naprosto im ne ide jer nisu svi za sve pa tako nisu ni svi nadareni za matematiku.

Imala sam do sada i dvije prijave, prošle godine sam imala nadzor, i ja i ravnateljica i stručna služba. Apsolutno niste se nije dogodilo Da je ugodno – naravno da nije, ali nekako to gledam s druge strane, sad su možda naučili da silom i prijavom neće ništa postići. Držite se. Vozite svoj film, ako vas netko i prijavi odradite i to i doviđenja”, napisala je jedna članica grupe.

Zatim se javila i Ana Sakač Šćulec koja može otvorenije govoriti jer je odnedavno u mirovini.

” Na žalost,ako niste podobni i ako nitko ne stoji uz vas,pretrpjet ćete to što vam pripreme i dalje raditi savjesno kao i do sada osim ako dobijete neke posebne upute.

Zadnjih godina i meni je rečeno da se netko žali na moj rad a da nikad nisam saznala tko. Poslije Nove godine otišla sam u prijevremenu starosnu mirovinu i za 39 godina staža dobivam 435 eura mjesečno(završila sam matematiku na PMF-u u Zagrebu).

Počela sam raditi u gimnaziji čim sam završila studij,još sam bila apsolventica).

Tadašnja ravnateljica me s puno poštovanja molila da počnem raditi jer nije bilo matematičara.Svih ovih godina,nitko se nije žalio na moj rad do sada,pred kraj radnog vijeka. U kontaktu sam s mnogim bivšim učenicima koji su vrhunski znanstvenici,profesori,liječnici…Često me sretnu u gradu neki učenici,porazgovaramo ,odemo na kavu.

Ako radite u “boljoj” školi,možda hoće nekoga zaposliti na vašem radnom mjestu.Možda ste trn u oku nekoj zavidnoj kolegici ili kolegi.. Ne znam.Ako imate novaca i živaca savjetujte se s odvjetnikom. Ako preko njega pokažete zube,hijene će se povući.

Ja sam nakon kratkog stresa i razočaranja jako zadovoljna što sam u mirovini. Da sam opet mlada, sve bih ponovila jer sam voljela svoj posao i sve te mlade ljude.

A svi oni koji su na ružan način zakuhali taj moj nagli odlazak u mirovinu,brati će ono što su posijali. Želim vam puno mira ,da se sve riješi vama i djeci na korist” istaknula je Ana Sakač Šćulec.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina