Velika koalicija SDP-a i HDZ-a u Bruxellesu: Samo Sinčić i Kolakušić glasali protiv Ursule i Šuice

Velika koalicija SDP-a i HDZ-a u Bruxellesu: Samo Sinčić i Kolakušić glasali protiv Ursule i Šuice

Novu Europsku komisiju pod vodstvom Njemice Ursule von der Leyen iz redova njemačkih demokršćana podržalo je u srijedu devetero hrvatskih eurozastupnika dok su protiv nje glasali nezavisni zastupnici Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić.

Od 707 zastupnika u Europskom parlamentu, Komisija Ursule von der Leyen je dobila potporu njih 462, protiv je bilo 157 zastupnika, uz 89 suzdržanih.

Ruža Tomašić iz Europskih konzervativaca i reformista (ECR) također je bila jedna od njih iako nije zadovoljna većinom stvari iz njezinog programa.

»Moj glas je dobila iz čisto pragmatičnih razloga. Naime, s povjerenikom za poljoprivredu, Poljakom iz stranke članice mog kluba zastupnika u EP-u planiram intenzivno surađivati za boljitak hrvatskih poljoprivrednika. Također, planiram uspješno privesti kraju i Višegodišnji plan za malu plavu ribu u Jadranu, što bez podrške Komisije neće biti moguće«, kazala je Tomašić.

»U tom smislu se nadam da će me i predsjednica Komisije i izabrani kolegij povjerenika u razdoblju koje slijedi ugodno i pozitivno iznenaditi«, dodala je.

Njezin program je nazvala »katalogom lijepih želja«, posebice u vezi s tzv. Green Dealom – novim zelenim planom koji će »porezne obveznike Europske unije koštati 575 milijardi EUR godišnje«.

»To je prilično nerealno i mislim da će vrijeme to pokazati i da će se ići na smanjenje sredstva za zeleni plan«, kazala je Tomašić.

Po njezinom mišljenju, nekadašnji tehnokratski ustroj Komisije, koji je imao svojih mana, ali je služio svrsi, zamijenjen je prilično ideologiziranom novom strukturom s vlastitom političkom agendom.

Tonino Picula, (SDP/S&D), čestitao je novoj Komisiji koja je dobila uvjerljivu većinu na glasanju u Europskom parlamentu i izrazio zadovoljstvo što je kao jedan od prioriteta nove Komisije von der Leyen navela i nastavak proširenja na zemlje zapadnog Balkana.

»Europski parlament je od nove Komisije dobio snažnu potporu da se da zamah politici proširenja koja je dovedena u pitanje odlukom Vijeća i praktički su onemogućeni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije«, rekao je Picula koji je danas imenovan izvjestiteljem Europskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči summita u Zagrebu u svibnju 2020, javlja Novi list.

»Moja je dužnost pronaći rješenje kako otkočiti tu blokadu i kako, možda već prije summita u Zagrebu o zapadnom Balkanu, pomoći da se ti dogovori deblokiraju za jednu od najuspješnijih politika Europske unije«, dodao je Picula.

Sada je, istaknuo je, na Europskom vijeću da se izjasni radi li se o privremenom zastoju ili su problemi neke druge naravi, a politika proširenja je samo za alibi za zaustavljanje reformi ili nedovoljno raščišćenih odnosa unutar samoga vijeća.

Po njegovom mišljenju, kočenje pregovora dvjema zemljama koje to uistinu zaslužuju je jedna »vrsta zamjenskog sukoba«, a za francuski prijedlog o procesu proširenja koji bi se vodio u sedam faza je kazao da nije »do kraja osmišljen«.

»Kao što sam skeptičan prema konceptu Europe u više brzina još sam više skeptičan prema politici proširenja u više brzina«, rekao je Picula.

Za ulogu Dubravke Šuice koja je u novoj Komisij zadužena za portfelj demokracije i demografije je kazao da ona stupa na svojevrsni »djevičanski teritorij«.

»Njezina institucionalna podrška tek treba biti izgrađena u njezinom resoru jer on do sada nije postojao. Ali imamo interes Francuske i Njemačke da se osmisli cijeli koncept razgovora o reformiranju EU-a i ono što je dobro je da je zadan vremenski okvir od dvije godine kada cijeli posao mora biti dovršen«, rekao je Picula

Foto: Hina