Zašto Peđi Grbinu smeta Franjo Tuđman: Prvog predsjednika optužio da je štitio ratne zločince

Zašto Peđi Grbinu smeta Franjo Tuđman: Prvog predsjednika optužio da je štitio ratne zločince

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin izjavio je u srijedu na saborskom Odboru za Ustav i Poslovnik da prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman ne zaslužuje da se po njemu nazove državno odličje najvećeg reda.

Tuđman je bio predsjednik dok su hrvatske Oružane snage i vojnici činili ratne zločine, a nije učinio ništa da ih spriječi ili kazni, bio je predsjednik dok su progonjeni novinari, bio je tvorac ideje o 200 obitelji što je za posljedicu imalo katastrofalnu pretvorbu i privatizaciju, nabrajao je Grbin u raspravi o prijedlogu da se dopuni Zakon o odlikovanjima i priznanjima.

Tim zakonom utvrdilo bi se odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, koje bi se dodjeljivalo svake godine o obljetnici njegove smrti, 10. prosinca.

To bi novo visoko državno odlikovanje bilo u redu najviših priznanja koje Hrvatska dodjeljuje – veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a nose imena hrvatskih kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV i Dmitra Zvonimira i krajlice Jelene.

Grbin, ali i Arsen Bauk (SDP), poručuju kako nema potrebe da zakon ide po hitnom postupku već se može donijeti u redovnoj proceduri.

Očito je zakon napravljen u Uredu predsjednice kao dio kampanje za predsjedničke izbore, kaže Bauk i poručuje kako se na taj način ne želi uključivati u “besramnu kampanju”.

Budući da svi članovi Odbora nisu bili na sjednici, Bauka je zanimalo je li netko deponirao svoj glas. Odgovoreno mu je kako je to učinio Milorad Pupovac (SDSS) i da se izjasnio za zakon.

O tom zakonskom prijedlogu Sabor će raspravljati u srijedu poslijepodne, glasovati bi trebao u petak.

Foto: Denis Cerić/Hina