VELIKI FIJASKO: Novi rektor pokušao objasniti zašto je Sveučilište u Zagreb spalo na tako niske grane

VELIKI FIJASKO: Novi rektor pokušao objasniti zašto je Sveučilište u Zagreb spalo na tako niske grane

Sada imamo šansu da se začarani krug razbije. Jer, Sveučilište u Zagrebu ima novog rektora koji je upravo počeo raditi. On je nekadašnji dekan Građevinskog fakulteta, danas rektor Sveučilišta, Stjepan Lakušić i bio je gost Mojmire Pastorčić u RTL Direktu.

Na najnovijoj ljestvici sveučilišta u svijetu Zagreb je lošiji i od Rijeke i Splita i od Karachija i od Beograda. Zašto, zanimalo je voditeljicu.
“Nije baš lošiji od svih tih… Na toj ljestvici je to tako ispalo ove godine, to je vezano za razdoblje dok ja još nisam bio lektor. Ta ljestvica dosta ovisi i o tome koliko sama sveučilišta daju toj ljestvici, odnosno šalju podatke o obrazovanju, broju nastavnika, studenata, doktoranata, kakva je suradnja s gospodarstvom, koliki je prihod od gospodarstva, koliki od države”, odgovorio je novi rektor i dodao:

“Ono što je jako važno, gleda se i citiranost. Sveučilište u Zagrebu godišnje objavljuje oko 3500 radova. Nekih 20 posto od toga se ne pribrajaju Sveučilištu u Zagrebu zbog krivog potpisa, nenavođenja sveučilišta…”
Prema tome bi ispalo da Sveučilište u Zagrebu i nije u tako lošem stanju kako se čini na ljestvici. Lakušić je odgovorio da su oni sami, na sveučilištu, trebali reagirati kako ta slika ne bi bila tako loša.

Voditeljica je na to pretpostavila da vjeruje da nije dobar osjećaj biti na čelu institucije koja nikad nije bila gore rangirana. “Biti rektor sveučilišta je čast”, odgovorio je rektor, “Zbog svoje tromosti nije učinilo ono što je moglo.”
“Ono ipak čini 50 posto obrazovanja u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Možda je i preambiciozno uspoređivati se s Oxfordom, ali tamo se radi praktično, radi se moderno, profesori napreduju. Kad će Sveučilište u Zagrebu biti sličnije Oxfordu?
“Ne morate govoriti da su tamo profesori moderni, a ovdje nisu moderni. Ako pogledamo neke naše profesore, i oni su dobili na tom istom tlu gdje je Amerika, velike nagrade za svoje inovacije, transfere tehnologije”, prokomentirao je taj dio Lakušić.

“Jedan od ovih indikatora je i novac koji dolazi iz gospodarstva. Na taj način i možete nešto razmijati. Ili broj nobelovaca koji radi na sveučilištu. I broj alumnija koje su nobelovci… I to je nešto na čemu država i svi zajedno moramo raditi”, dodao je.
Dalje je odgovorio i kakvo je stanje zatekao nakon što je otišao njegov prethodnik Damir Boras:

“Kako bih još bolje saznao od onoga što sam znao kad sam predao kandidaturu, zamolio sam da se napravi cjelovita revizija, rađena od četvrtog do skoro devetog mjeseca. Predstavili su nam rezultate i, moram biti iskren, puno toga što je unutra navedeno i preporuke za unapređenje, nešto je što sam ja u svom programu i predvidio da bih mogao očekivati.”
“Osim što ga moramo obnoviti jer je stradalo od potresa, što je velika investicija, moramo odlučiti što je sa suradnjom s gospodarstvom, što je s našim alumnijima koji su po svijetu… koji mogu pomoći u međunarodnoj suradnji, što je jako bitno i pobrinuti se da, osim čekanja novca koji daje država, moramo voditi računa da sami stvorimo sredstva koja možemo iz europskih fondova. Ja to ne govorim zato što je to jako lijepo čuti, nego zato što sam kao dekan jednog fakulteta to uspio stvoriti”, kazao je, pozivajući se na svoj raniji mandat rektora Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Na kraju ga je voditeljica pitala kao stručnjaka iz građevine: “Je li važniji novi stadion ili obnova u Petrinji?”

“Onima kojima je potreban dom za odmah, njima je potrebnija, naravno, gradnja, a stadion je lijepo planirati. Dok dođemo do gotovog projekta, sigurno će nam proći dvije, tri godine, jer ono što sada imamo samo je idejno rješenje kako bi to izgledalo.”

Na slici: Stjepan Lakušić

Foto: Hina