Srpski novinar o Vučićevoj politici: Kad ne znaš što ćeš, udri na Hrvate

Srpski novinar o Vučićevoj politici: Kad ne znaš što ćeš, udri na Hrvate

Urednik srpskog časopisa Nedeljnika Veljko Lalić govorio je u Newsnightu o političkoj situaciji u Srbiji.

Kada je Vučić došao na vlast, kako govori, Srbija je imala najbolje odnose s Crnom Gorom, a Hrvatska je bila relativno mirna u tom periodu. Danas je Hrvatska glavna tema u Srbiji, s Crnom Gorom su odnosi nikad gori, a s Makedonijom nikad bolji.

“Dosta toga se koristi u unutrašnje političke svrhe. Može se reći da je obostrano, ali je kod nas pojačano. To je jedan kompliciran odnos”, smatra Lalić.

Velike nacionalne teme, dodaje, koriste se u političke svrhe, donose bodove. “Kad ne znaš što ćeš, udri na Hrvate”.

“Interes je cijele regije i Hrvatske da Srbija bude u Europskoj uniji. Srbi se pojedinačno integriraju u Europi. Ovo je posljednja šansa da neke srpske elite, koje su se sklonile, pronađu način da se Srbija pridruži ovoj zajednici”, ističe.

Smatra da Vučić ima sreće što ima lošu opoziciju te da će mu propaganda koju provodi doći na naplatu, “to mu je najveća opasnost”.

Kaže da tabloidi puno utječu na javnost. Problem je, navodi, što su tabloidi bliski vlasti i mainstream, ali ima i velika količina medija koji su liberalni.

Osvrnuo se i na stavove mladih te navodi kako su istraživanja pokazala da su 30 posto mladih nacionalisti, 30 posto socijalisti i 27 posto liberali. “Mladi crtaju mural Ratka Mladića i kreče ga, to je poanta mladosti”.

Naglašava i da se jugonostalgija, koja postoji i koja je čudna i vrlo kontradiktorna, mora promijeniti.

Foto: N1