VELIKI VJERNIK: Gdje je Mateo Kovačić upoznao svoju Izabel?

VELIKI VJERNIK: Gdje je Mateo Kovačić upoznao svoju Izabel?

Naš nogometni reprezentativac Mateo Kovačić nikada nije skrivao da je veliki vjernik, a koliko mu je vjera važna, potvrdio je i ovog Božića.

Matea su fotografi snimili na božićnoj misi na zagrebačkom Kaptolu, u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca, gdje je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio dnevnu božićnu misu. Mateo je pozorno pratio misu i nije mario za fotografe, a fotografije pogledajte u galeriji, javlja Dnevnik.hr.

Matea je vjera spojila i sa suprugom Izabel. Njih dvoje upoznali su se kao tinejdžeri u crkvi svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, gdje je on bio ministrant, a ona je pjevala u crvkenom zboru. U istoj su se crkvi 2017. godine i vjenčali. Par zajedno ima sinčića Ivana, kojeg su dobili u listopadu 2020. godine, a obitelj je ovo ljeto iz Londona preselila u Manchester, jer je Mateo iz nogometnog kluba Chelsea prešao u Manchester City.

ovačić je rođen 6. svibnja 1994. u Linzu, u Austriji. Tamo su se doselili njegovi roditelji 1991. bježeći od rata iz Kotor Varoši, gradića u kojem su Srbi počinili stravične zločine nad nesrpskim stanovništvom. U Austriji je učinio prve korake u nogometu, odrastao je u katoličkom obrazovanju.
“Bio je mirno, hrabro i jako pobožno dijete. Išao je svake nedjelje na misu”, tako su ga opisali njegovi roditelji. Nije bilo jednostavno, ali Kovačić je već tada privlačio pozornost nekoliko europskih klubova; Juventus, Ajax, Stuttgart – koji je ponudio i zaposlenje njegovim roditeljima, htjeli su mladog nogometaša. Ipak, cijela se obitelj 2007. odlučila vratiti u Hrvatsku.

Nakon dolaska Kovačić se razvio u redovima Dinama iz Zagreba. Iako je imao samo 13 godina, ubrzo je pobudio interes struke i navijača. Bio je unaprijeđen u dvije kategorije stariju ekipu.
No, 2009. godine, sa svojih petnaest godina, pretrpio je veliki udarac. Dvostruki prijelom potkoljenice i fibule i komplicirana operacija udaljili su ga od nogometa na deset mjeseci.
“Oslonio sam se na Isusovu snagu kako bih prebrodio te teške trenutke. Zahvaljujući Njemu definitivno sam se vratio snažniji. To su iskustva od kojih glava postaje još jača.” Tako je zaista i bilo

Samo godinu dana kasnije već je debitirao u prvoj momčadi Dinama, postavši tako najmlađi nogometaš Prve hrvatske nogometne lige. Da stvar bude bolja, 20. studenog na dan svog debija, sa 16 godina i 198 dana, zabio je svoj prvi gol čime je postao najmlađi strijelac u povijesti te lige.
Unatoč svemu tome i logičnoj slavi koju je stekao u svojoj zemlji, Mateo Kovačić i dalje je svakodnevno svjedočio svoju vjeru. Ne samo da je išao svake nedjelje na misu, nego je i nastavio službu ministranta u svojoj župi, piše Međugorje.info.

Prijatelji i kolege iz kluba su ga zbog toga zadirkivali, ali kako sam Kovačić kaže: “Nije me bilo briga, nikad mi nije smetalo. Sada se čak i smijem tome…”. Između ostalog jer je baš u crkvi upoznao svoju djevojku koja pjeva u župnom zboru.
“Nije mi problem izreći kako mi vjera daje snagu i pomaže mi da igram bolje”, kaže Mateo te dodaje da ispod klupske majice obično odjene majicu s Isusovim likom. Zato i ne iznenađuje kada dan uoči Madonninina derbija izjavi da “kada netko vjeruje u Isusa, ne boji se đavla, što je nadimak Milana.

Kako je u nekoliko navrata i sam istaknuo, kad god može hodočasti u svetište Kraljice Mira u Međugorju. Čak se, kada je dobio Interov poziv, nalazio s momčadi Dinama na pripremama u Međugorju.
“To je za mene nešto uistinu čudesno. Stvarno je lijepo biti ovdje i ponosan sam kada vidim kako smo u Hercegovini uvijek dobro prihvaćeni”, rekao je Kovačić. Igraču koji sanja da postane zvijezda u Europi jasno je da se naprijed mora ići malo-pomalo i to u dobru društvu.
“Pomolim se prije svake utakmice. To mi daje snagu i nadahnuće za igru te spoznaju kako će sve biti u redu. Kao bilo koja normalna osoba imam svoje rane i slabosti, a molitva i vjera pomažu mi da ih prebrodim”, kaže mladi nogometaš.

Foto: Hina