NEMIRI U BEOGRADU: Jesu li Amerikanci okrenuli leđa Vučiću?

NEMIRI U BEOGRADU: Jesu li Amerikanci okrenuli leđa Vučiću?

Američki State Department pozvao je vlasti u Srbiji da surađuju s misijom OESS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, ističući da je nasilje prema novinarima i izbornim promatračima “neprihvatljivo”, kao i da legitimitet demokratskih procesa ovisi o transparentnosti i spremnosti svih sudionika da prihvate izbornu volju.

– Usredotočeni smo na suradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unaprjeđenju regionalne suradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu – navodi se u pisanom odgovoru State Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim prosvjedima u Beogradu koji su u nedjelju postali nasilni.

U priopćenju se ponovno pozdravljaju “preliminarni zaključci OESS ODIHR izborne promatračke misije da su izbori 17. prosinca ponudili biračima izbor političkih alternativa”, prenosi N1.

– Sa zabrinutošću konstatiramo nalaze ODIHR-a da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uvjete. Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da blisko surađuje s OESS-om na rješavanju ovih zabrinutosti – stoji u priopćenju.

State Department navodi da bi tvrdnje o nepravilnostima, “koje su prijavili ODIHR i drugi timovi za promatranje izbora”, trebalo istražiti.

– Nasilje usmjereno na izborne organe, novinare i akreditirane promatrače je neprihvatljivo. Stranke trebaju prijaviti incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala. Legitimnost demokratskih procesa ovisi o transparentnosti i spremnosti svih stranaka, bilo da pobjeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju – zaključuje se u odgovoru State Departmenta.

Nešto prije 21 sat završen je osmi prosvjed ispred zgrade Policijske uprave za Grad Beograd. Novo okupljanje najavljeno je za utorak u 18 sati, ponovno ispred zgrade Republičke izborne komisije.

Lider DS-a (Demokratske stranke) Zoran Lutovac rekao je kako nije normalna situacija to što su pojedinci uhićeni prije više od 24 sata, a njihovi bližnji ne znaju ni gdje su ni u kakvom su stanju, javlja Jutarnji list.

– Gdje su ta djeca, kako je moguće da njihovi roditelji to ne znaju? Stat ćemo iza svakog uhićenog, jer oni koji su trebali biti uhićeni, mahom su strani faktori – izjavio je.

Inače, iz MUP-a su predstavnicima opozicije rekli da roditelji uhićenih informacije o njima mogu dobiti preko e-maila ili na broj 192.

Sudac Miodrag Majić rekao je pak da se uvijek treba znati gdje su ljudi zadržani.

– Te informacije morale bi biti dostupne – dodao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako će se nekima suditi za narušavanje ustavnog poretka, a Majić je ponovio da predsjednik za to nije nadležan.

Jedna od vodećih oporbenih političarki, Marinika Tepić, koja osmi dan štrajka glađu, pozdravila je okupljene građane s prozora zgrade RIK-a u kojoj boravi. Oni su joj uzvratili pljeskom.

Na snimkama koje kruže društvenim mrežama može se vidjeti kako Tepić maše s prozora okupljenim građanima.

Ranije u ponedjeljak Janko Veselinović iz “Pokreta za preokret”, koji također štrajka glađu, rekao je kako Marinika Tepić neće moći izaći među okupljene jer “nije u stanju dugo stajati”.

Prosvjednici su oko 19:30 sati stigli do zgrade Radiotelevizije Srbije.

“Aleksandre Vučiću, puštaj našu djecu iz svojih zatvora. Nemoj se više igrati, Aleksandre Vučiću! Prvo ti ukradu rijeke, pa šume, onda ti ukradu mirovine, na kraju i izbore, pa se čude jer je narod bijesan. Večeras smo ovdje mirno i ostat ćemo mirni, ali to neće biti zauvijek. Iza nas je zid uz koji smo stiješnjeni, a ispred nas kordon policije. Tko plaća te pendreke? Tko plaća te suzavce”, upitao je oporbeni zastupnik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Građani su se nakon toga uputili prema policijskoj stanici na Bulevaru despota Stefana, javlja Nova.rs.

“Idemo vidjeti gdje su nam djeca”, rekao je Srđan Milivojević i pozvao okupljene da krenu.

Foto: Hina