VELIKO ISTRAŽIVANJE NAKON PLJAČKE INE: Plenković i HDZ su odgovorni

VELIKO ISTRAŽIVANJE NAKON PLJAČKE INE: Plenković i HDZ su odgovorni

Agencija Promocija Plus ekskluzivno je istraživanje za RTL provela od 1.- 3. rujna, dakle nakon uhićenja petorke u pljački INA-e, od kojih su dvoje i članovi vladajuće stranke. Jesu li i koga birači zbog toga kaznili?

Rejting stranaka

Milijarda kuna i to još ukradena na plinu od čije cijene građani strahuju, je bilo ipak malo previše za hrvatske birače. Tako da su stradali rejtinzi i HDZ-a i Vlade i premijera.

No, da su izbori danas HDZ bi i dalje bio relativni pobjednik, ali s čak tri postotna poena manjom potporom nego prošli mjesec (rujan 24,2 postokolovoz 27,1 posto), što je i najveći međumjesečni pad HDZ-a od kad ga je 2016. preuzeo Andrej Plenković. SDP na aferi INA nije profitirao, završio je na 16,6 posto (16,1 posto u kolovozu), kao i Možemo koji stagnira na trećem mjestu s 10,6 posto, jednako kao i u kolovozu.

Jedini koji još lovi doticaj s prvom trojkom je MOST koji je ovaj mjesec na 9 i pol posto i puše za vrat platformi Možemo (Most bio na 8,4 posto u kolovozu). Domovinski pokret jedini je koji još prelazi izborni prag (rujan 5,5 posto – kolovoz 5,8 posto), dok se na oko 2 posto kreću Centar (rujan 2,2 posto – kolovoz 1,9 posto) i HSS (rujan 1,8 posto – kolovoz 1,3 posto).

Među prvih deset stranaka još su se ugurali Fokus (rujan 1,6 posto – kolovoz 1,3 posto), Živi zid (rujan 1,6 posto – kolovoz 0,9 posto) i Socijaldemokrati (rujan 1,3 posto – kolovoz 1 posto), a druga najjača snaga u zemlji, nakon HDZ-a su neodlučni građani (18,1 posto) koje stranke i njihovi lideri na izborima tek trebaju pridobiti.

Najpozitivniji političar

Strankama i liderima za privlačenje neodlučnih birača svakako treba pozitivna percepcija koju već godinu i pol čvrsto na vrhu ljestvice drži predsjednik Republike Zoran Milanović (rujan 16,4 posto – kolovoz 16,8 posto). On je u blagom padu za razliku od premijera Plenkovića kojega je afera INA spustila na 15 posto (bio na 16 posto u kolovozu). Treći najpozitivniji hrvatski političar trenutno je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (rujan 4,8 posto – kolovoz 4,6 posto).

Redoslijed prve trojke isti je kao u kolovozu, a za njima ikone desnice koje bilježe svoje najbolje rejtinge ikad: MOST-ovac Miro Bulj i čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava s oko 2 posto najviše su dosad na ljestvici hrvatskih političara (Bulj u kolovozu bio na 0,4 posto, a Penava na 1,6 posto). Društvo im čine bivši ministar Zdravko Marić (rujan 1,9 posto – kolovoz 4,4 posto) i splitski gradonačelnik Ivica Puljak (rujan 1,8 posto – kolovoz 1 posto).

U prvih deset još su čelnici ljevice Peđa Grbin (rujan 1,2 posto – kolovoz 1,5 posto) i Sandra Benčić (rujan 1 posto – kolovoz 1,8 posto) te Mostovac Marin Miletić (rujan 0,9 posto – kolovoz 0,9 posto). Zanimljivo je i kako su u top 10 čak četvorica predsjednika stranaka, ali ne i šef MOST-a koji u ovoj desetorki ima čak dva člana, no Bože Petrova nema. A još nema ni nikoga tko bi ugrozio najpozitivnijeg gospodina Nitko (29,2 posto). Tekst se nastavlja ispod oglasaImaš priču? Javi nam se!

Listu negativnih tradicionalno predvode čelnici države. Premijeru stiže kazna za INA-u. Negativna percepcija porasla mu je za čak tri postotna poena (rujan 29,2 posto – kolovoz 26,7 posto), dok se nakon kolovoške šutnje i apstinencije od javnih svađa negativna percepcija predsjednika drastično smanjila – za gotovo 9 postotnih poena (rujan 13,7 posto – kolovoz 22,5 posto). Čvrsto treće mjesto najnegativnijih drži Milorad Pupovac (rujan 4,9 posto – kolovoz 5,4 posto).

Crnu listi nastavljaju šefovi SDP-a i Sabora Grbin (rujan 2,3 posto – kolovoz 0,9 posto) i Jandroković (rujan 2 posto – kolovoz 1,6 posto), te ministri Mario Banožić (rujan 1,7 posto – kolovoz 2,5 posto) i Grlić Radman (rujan 1,7 posto – kolovoz 1,5 posto). Foto: RTL

Božo Petrov nije ušao u top 10 pozitivaca, ali jest negativaca (rujan 1,7 posto – kolovoz 0,1 posto), kao i Vili Beroš (rujan 1,7 posto – kolovoz 2,3 posto) i Marin Miletić (rujan 1,4 posto – kolovoz 0,2 posto).Foto: RTL

Ocjena Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora

A kako ih vi birate, imate ih pravo i ocijeniti – čvrstu trojku i dalje dajete predsjedniku Republike (rujan 2,77 – kolovoz 2,74), dok ste Vladu ocijenili najnižom ocjenom dosad u mandatu premijera Plenkovića (rujan 2,15 – kolovoz 2,31). Dovoljan – dva dajete i Hrvatskom saboru koji je na raspustu do polovice rujna (rujan 2,20 – kolovoz 2,19). Tekst se nastavlja ispod oglasaImaš priču? Javi nam se! Foto: RTL

A kad na računu umirovljenika koji se bavi maslinama završi pola milijarde kuna, a firma poduzetnice tekstilom bez ijednog zaposlenog zaradi 24 milijuna u manje od godine dana – pitamo se u kojem smjeru ide država: vas gotovo 80 posto smatra u pogrešnom smjeru (u kolovozu je 70,2 posto i ispitanika smatralo da država ide u pogrešnom smjeru), no i 13 je posto ispitanih koji u svemu vide dobar smjer države (u kolovozu 17,5 posto ispitanika smatralo da država ide u dobrom smjeru), što je inače najniža razina još od 2016. godine i krize Oreškovićeve vlade.Foto: RTL

Ovi su rejtinzi očito tek zagrijavanje za jesen, koja bi mnogima, s obzirom na količinu ukradenog plina i visinu njegove cijene, mogla ostati prilično hladna.

Foto: Hina