Vesna Grgić: U Hrvatskim šumama smo otkrili udruženu kriminalnu djelatnost

Vesna Grgić: U Hrvatskim šumama smo otkrili udruženu kriminalnu djelatnost

Hrvatske šume pokušale su odgovoriti na pitanja koje im je uputio Zeleni odred o brojnim nepravilnostima u gospodarenju s nacionalnim blagom. O stanju u Hrvatskim šumama razgovarali smo s Vesnom Grgić, predsjednicom Zelenog odreda i braniteljske udruge VIDRA, koja je prva ukazala na protuzakonito djelovanje.

Kako ocjenjujete odgovore Hrvatskih šuma?
-Odgovori su više nego očekivani. Mi smo bili duboko uvjereni da će oni sakrivati odgovore, odnosno da neće reći pravu istinu jer bi u tom slučaju morali priznati da ne rade po zakonu i propisima i da se u Hrvatskim šumama događaju stvarno loše stvari.

Što žele sakriti?
Njihova bolna točka je udružena kriminalna djelatnost. Iza toga stojimo i to tvrdimo. Naime, prema svim podacima koje imamo te izjava i dokumenata koje dobivamo od djelatnika Hrvatskih šuma, tamo se događa organizirani kriminal.

Je li taj, kako kažete, organizirani kriminal lociran samo u Hrvatskim šumama ili je povezan i s ministrom Tomislavom Tolušićem?

Hrvatske šume su samo jedan kotač u cijelom sustavu. Naime, čitavo ovo vrijeme, a riječ je o sedam mjeseci, Zeleni odred pokušava povezati sve aktere u toj igri od najviših vrhova do samostalnih izvođača radova. Pokušavamo dokazati poveznicu između Ministarstva poljoprivrede pod kojim se nalaze Hrvatske šume, ali i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dakle Vlade i nekih agencija.

Ovih dana bili ste na terenu u Slavoniji? Kakva je tamo situacija?
Katastrofalna kao i u cijeloj Hrvatskoj. Nevjerojatno je kako se uvijek razočaramo kada pomislimo da ono što vidimo danas nije ujedno i ono najgore. Međutim, svaki idući teren je od zla na gore. Situacija u Slavoniji je zaista katastrofalna.

Kakva je uloga gospodina Josipa Đakića i Franje Lucića u iskorištavanju hrvatskih šuma?
Ne znam. To bi se svelo na prepričavanje onoga što smo čuli, ali u to doista ne bih ulazila jer takve informacije ne mogu prenositi. Postoje neke indicije, ali su po Zelenom odredu to još uvijek neprovjerene informacije. No, ako se pokaže neka poveznica, apsolutno ćemo s tim upoznati hrvatsku javnost.

Koje su vam sljedeće akcije?
Sljedeća akcija nam je zajedničko snimanje. To smo trebali napraviti u sljedeću subotu, ali smo zbog loših vremenskih prilika prebacili na subotu 9. veljače. Naši koordinatori iz cijele Hrvatske će u velikom broju organizirati ljude da u isto vrijeme u tri sata poslijepodne snimaju devastirane i napadnute planine, a onda ćemo sve to izravno stavljati na društvene mreže.

Je li se stanje malo popravilo s obzirom na to da se u posljednje vrijeme dosta piše o problemima?
Koliko vidim je. Pretpostavljam da je to dobrim dijelom pod našim utjecajem. Mi smo žestoko obratili pažnju na milijarde koje cure iskorištavanjem kogeneracija, pogona za proizvodnju električne energije koje su otkupljivale drva. Oni su mogli otkupljivati drvnu masu samim potpisivanjem ugovora iako nisu imali postrojenja. Mogli su milijune i milijune kubika kupovati i preprodavati. Danas čitamo u medijima da je Vlada odlučila već ovaj tjedan raskinuti postojeće ugovore. To je naša velika pobjeda.

Hoćete li se uključiti u rješavanje problema oko poljoprivrednog zemljišta?
Hoćemo. Za sada smo fokusirani na šume jer radimo po sistemu da trebamo završiti temu po temu.

 

Suvoditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić (na slici prva s desna) organizirala je prosvjed ispred sjedišta Hrvatskih šuma

 

Foto: Facebook stranica Zelenog odreda