Masoni dobili novog šefa: Tko je postao veliki majstor Velike lože Hrvatske?

Masoni dobili novog šefa: Tko je postao veliki majstor Velike lože Hrvatske?

Hrvatski masoni izbrali su svog velikog meštra još u listopadu prošle godine, ali ova zanimljiva vijest nije objavljena u hrvatskim medijima. Na izbornoj skupštini Velike lože Hrvatske grof Ivan Drašković,  koja je održana 9. listopada 2018. godine, šef hrvatskih slobodnih zidara postao je liječnik Slobodan Kuvalja, njegov zamjenik Boris Vucelić, dok je na tajničku dužnost izabran Dragutin Lovrenčić.

Na službenim stranicama hrvatskih slobodnih zidara još uvijek se nalazi uvodna riječ velikog meštra Marijana Hanžekovića koji je preminuo još prije godinu dana. U rijetkim medijskim napisima o mogućem nasljedniku Marijana Hanžekovića, Slobodan Kuvalja je slovio kao jedan od favorita. Riječ je o slobodnom zidaru s dugim stažem jer se, koliko je poznato, nalazi i na prvom službenom popisu slobodnih zidara od ponovne uspostave masonerije u Hrvatskoj.

O novom šefu hrvatskih masona nema previše podatka u medijima. Rođen je 30. rujna 1952. godine u Srbcu u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i specijalizirao anesteziju i reanimaciju. Prije 18 godina osnovao je centar za biomehaničku izokinetičku dijagnostiku i rehabilitaciju lokomotornog sustava.

Velika Loža Hrvatske ima za cilj istraživanje povijesnog aspekta lika i djela grofa Ivana Draškovića koji je imao značajnu ulogu u političkom, društvenom, kulturnom i gospodarskom životu hrvatskog naroda te promicanje slobodnozidarskih svjetonazora, prije svega općeg morala, kulture i ljubavi prema bližnjemu, te dobročinstva. lz svog kruga interesa isključuje sva politička i vjerska pitanja i obvezuje svoje članove na poštivanje Ustava i zakona Republike Hrvatske, Opće deklaracije o pravima čovjeka i (Europske) Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ova udruga građana bavi se orgniziranjem rasprava i predavanja na području duhovnih, humanističkih i drugih znanosti s posebnim osvrtom na slobodno zidarstvo, izradu povijesnih studija iz navedenih područja, kao i o osobama i događajima koji su značajno utjecali na duhovnu povijest čovječanstva a posebno Hrvatske, prenošenje starog humanističkog i slobodnozidarskog nasljeđa u današnje vrijeme putem seminara, tribina i predavanja za svoje članove te pomoć i sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima. U statutu piše da članom udruge mogu postati svaki poslovno sposoban građanin koji prihvaća statut.

Masoni su kroz povijest imali  vrlo velik utjecaj u hrvatskom javnom životu, a smatra se da su bili zastupljeni u svakoj hrvatskoj vladi od proglašenja neovisnosti. U javnosti ih zastupa veliki meštar, dakle Slobodan Kuvalja pa zato nismo mogli dobiti komentar od pripadnika masonske lože s kojim smo razgovarali. Masoni imaju pravilo da ne govore javno o svojem članstvu u masonskoj loži. Ako žele, svoje članstvo mogu otkriti sami, ali je strogo zabranjeno da govore o članstvu svoje „braće” u masonskim ložama.

Facebook Comments