Spašavanje vojnika Krstičevića: Ima li Večernji list dokumente koji dokazuju da su premijer i ministar radili bez greške?

Spašavanje vojnika Krstičevića: Ima li Večernji list dokumente koji dokazuju da su premijer i ministar radili bez greške?

Večernji list tvrdi da ima niz dosad neobjavljenih dokumenata iz službene komunikacije hrvatske, američke i izraelske strane u poslu kupnje vojnih zrakoplova F-16 s izraelskom nadogradnjom.

– U posjedu smo ključnog dokumenta koji je sastavio i potpisao Michael F. Miller, direktor Ureda za regionalnu sigurnost i transfer oružja, i koji pri Vladi SAD-a upravo zadužen za pripremu odobrenja za transfer oružja nekoj trećoj zemlji. Druga strana tog dokumenta posebno je zanimljiva. Donosi se konfiguracija, odnosno specifikacija aviona koji Izrael smije ponuditi Hrvatskoj, a Hrvatska smije kupiti.Po toj specifikaciji potpuno je jasno da je riječ o izraelskom Baraku, moderniziranoj verziji osnovnog F-16 C/D američke proizvodnje. Izrael je tražio tu potvrdu, dobio tu potvrdu i obećanje da će transfer biti odobren automatizmom, s privremeni TPT se daje da se Izrael može natjecati na natječaju – otkriva Večernjakov reporter Davor Ivanković.
Večernji list tvrdi da dokumenti pojašnjavaju i pozadinu cijelog slučaja  oko američkih non-papera, neslužbenih dokumenata koji su problematizirali transfer aviona.

“Svi ti negativni tonovi dolaze iz američkog veleposlanstva iz Zagreba. Pogotovo u vojnom dijelu veleposlanstvu, koji su od početka bili nezainteresirani za ugovor Izraela i Hrvatske i cijelo vrijeme su zapravo gurali da Hrvatska izabere grčku ponudu njihovih F-16”, zaključuje Ivanković.

Portal Index pak tvrdi da  Večernji list pokušava obmanuti javnost sve u želji da spasi Damira Krstičevića, odnosno da ti dokumenti ne predstavljaju “dozvolu SAD-a za prodaju Baraka”

Podsjetimo, Index je u ponedjeljak objavio tzv. “pre approval” dokument, odnosno predodobrenje State Departmenta za sudjelovanje Izraela na hrvatskom natječaju za nabavu borbenih zrakoplova iz rujna 2017. godine koje je iz State Departmenta išlo na vladu, a iz kojeg je bilo vrlo jasno da Izraelci mogu prodavati samo “ogoljene F-16”, a ne svoju verziju Baraka. Index tvrdi da se iz dokumenata koje je objavio jasno vidi kako će Izraela morati tražiti TPT, koji je na kraju dobio, ali samo za “ogoljene” F-16,  a ne za svoje Barake.

Index zaključuje da su dokumenti koje je objavio u suprotnosti s onim što je govorio ministar obrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević te dva člana stručnog povjerenstva za odabir višenamjenskog borbenog aviona.

Foto: Daniel Kasap/Hina