Ministrica Divjak u borbi protiv prepisivača: Sada će zabraniti i slušalice na maturi

Ministrica Divjak u borbi protiv prepisivača: Sada će zabraniti i slušalice na maturi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je preciznije definirati koja su to nedopuštena pomagala koje učenici ne smiju koristiti kad polažu ispite države mature te istovremeno, tvrde u resoru ministrice Blaženke Divjak, pooštriti sankcije za one koji si za vrijeme pisanja ispita pomognu mobitelom ili drugim uređajima.

U nacrtu izmjena Pravilnika o polaganju državne mature, koje je Ministarstvo poslalo na e-savjetovanje, predviđena je preciznija definicija onoga što učenik ne smije koristiti niti imati u blizini radnog mjesta tijekom ispita. Dosad se to odnosilo na mobilni telefon i druge prijenosne elektroničke komunikacijske uređaje. Sada su obuhvaćeni mobiteli i drugi elektronički audio i video uređaji koji se za vrijeme pisanja ispita smiju nalaziti “samo na mjestu predviđenome za to”, piše Telegram.

U članku pravilnika o nedozvoljenim ponašanjima učenika, odnosno pristupnika navodi se, pak, da je nedozvoljeno posjedovanje ili korištenje nedopuštenih pomagala (kao i u dosadašnjem pravilniku), uz dodatak da to uključuje “i prijenosne ili nosive elektroničke uređaje”.

U Ministarstvu ističu da su odlučili precizirati nedopuštena pomagala pri polaganju ispita državne mature “radi jasnije informacije pristupnicima i nastavnicima, međutim ne mislimo da će samo preciziranje doprinijeti osvješćivanju učenika/pristupnika koji polažu ispite državne mature i sprečavanju da učenici/pristupnici koriste navedene uređaje”.

Zato su, vele, predložili strože mjere za one koji su uhvaćeni s nedopuštenim pomagalima, dakle i elektroničkim uređajima. “Stoga, člankom 16. istoga Nacrta Pravilnika predviđene su i strože mjere koje se izriču za navedeno nedozvoljeno ponašanje (točka 8. stavka 1.) – prekid ispita i poništavanje ispita pri prvom primijećenom nedozvoljenom ponašanju te, ako se navedeno utvrdi nakon polaganja ispita i tijekom ocjenjivanja – poništavanje svih položenih ispita i zabrana polaganja ostalih ispita u tome ispitnome roku”, kažu u Ministarstvu. U resoru ministrice Divjak smatraju da će “navedene strože mjere utjecati na ponašanje pristupnika te ih odvratiti od korištenja nedopuštenih pomagala i usmjeriti ih da se oslone na vlastito znanje i trud prilikom polaganja ispita državne mature”.

U rujnu 2018. godine Telegram je istraživao prijevare na državnoj maturi. Bila je riječ o dva potvrđena slučaja u kojima su učenice uhvaćene sa sofisticiranom opremom, kamerom i slušalicama na ispitu iz matematike te ispitu iz hrvatskog. Slučajevi su, potvrđeno je tada Telegramu, prijavljeni policiji, a prema informacijama do kojih je Telegram tada došao iz izvora bliskih policijskoj istrazi, u jednom od tih slučajeva policija je zaplijenila olovku s kamerom i slušalicu koje su profesori oduzeli maturantici.

Foto: Edvard Šušak/Hina