Vesna Vučemilović otvoreno progovorila o tome zašto je podržala Plenkovića: Što bih ja radila četiri godine u oporbi

Vesna Vučemilović otvoreno progovorila o tome zašto je podržala Plenkovića: Što bih ja radila četiri godine u oporbi

Klub Hrvatskih suverenista je u prošlom sazivu Sabora na vrhuncu imao čak šest zastupnika. Originalno jezgro činili su Marijan Pavliček, Hrvoje Zekanović, Željko Sačić i Marko Milanović Litre, izabrani kao suverenisti na listi Domovinskog pokreta, a naknadno su im se pridružili Vesna Vučemilović i Miroslav Škoro. S vremenom su ih, međutim, napustili Zekanović, preselio u parlamentu većinu, te Škoro, koji je sudjelovao u osnivanju Kluba Za pravednu Hrvatsku.

Na nedavnim izborima mandat nisu potvrdili Sačić i Milanović Litre, pa su suverenisti spali na dva slova Pavličeka i Vesnu Vučemilović, koji su uspjeli proći na listi s Mostom. No, urušavanje Hrvatskih suverenista se nastavilo, Sabor još nije niti konstituiran, a izgubili su Vesnu Vučemilović, piše Novi list.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Poznati psihijatar otkriva zašto je Nemo pobijedio Marka: Transrodna ideologija je odigrala veliku ulogu

Odnosno, nju je stranka isključila jer je postupila suprotno odluci Predsjedništva da suverenisti neće Andreja Plenkovića podržati za mandatara za sastavljanje Vlade. Čim je objavljeno da Plenković ide na Pantovčak i s potpisom Vesne Vučemilović, Hrvatski suverenisti priopćili su da je ona “izdala birače” te da joj je stoga prestalo članstvo.

U razgovoru za Novi list ona tvrdi da je u pitanju upravo suprotno, da je potporom Plenkoviću samo slijedila volju birača i ono za što se zalagala u predizbornoj kampanji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Uvrijeđeni bivši suprug Elle Dvornik otvorio dušu: Ja nikad nisam bio taj koji je varao u našoj vezi. Slijedi istina

“Prije dva tjedna sam govorila da mi je, ako se već slaže Vlada desnog centra, pomalo čudno ostati u opoziciji s Možemo! i SDP-om. Moj potpis mandataru je na tom tragu. Da su birači htjeli Vladu koju bi formirao Zoran Milanović, onda bi drukčije glasali na izborima. Što se mene tiče, u finišu moje kampanje, koja nije imala veze s Mostom, gdje god sam bila vrlo sam jasno rekla da neću podržati Vladu lijevog centra i gotovo. S takvim sam stavom dobila preferencijske glasove, bez kojih lista Mosta i Hrvatskih suverenista sigurno ne bi u 4. jedinici prešla izborni prag”, kazala je Vesna Vučemilović.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Izbornik Dalić prvi put ispričao jednu anegdotu o Luki Modriću: Čekamo minutu, dvije, a Luke nema. Čudno. Platio je kaznu

To što ona ima izrazito negativno stajalište o mogućnosti prevlasti lijevog centra u Hrvatskoj, ne znači automatski da je morala napustiti opoziciju, za koju su se opredijelili i njezini Hrvatski suverenisti. No, Vesna Vučemilović smatra da za nju boravak u oporbi ne bi više imao nikakvog smisla.

“Što bih ja radila u četiri godne oporbe, samo sjedila u Saboru i primala zastupničku plaću? Kako bi, primjerice, suverenisti prikupili potpise 30 zastupnika da bilo koji naš prijedlog, nakon što bi dva mjeseca bio u dnevnom redu, dođe na raspravu planarne sjednice? Tko bi nam to dao potpis? Matematika je egzaktna, bez Možemo! i SDP-a jednostavno se ne može do 30 potpisa jer u Saboru nema više Socijaldemokrata, a Domovinski pokret u ovom sazivu nije u oporbu.

Dok smo mi suverenisti prethodne četiri godine još i mogli progurati u Saboru na raspravu neke nama bitne svjetonazorske teme, uz oporbu kakva je sada to se više neće biti moguće. A ja, ponavljam, nisam osoba koja bi četverogodišnji mandat provela ništa ne radeći za plaću koju primam kao zastupnica. Budući da su me građani i ovaj put izabrali u Sabor, pokušat ću temeljem svog mandata učiniti nešto dobro i korisno za ljude, a suglasno mojem svjetonazoru”, objašnjava Vesna Vučemilović za Novi list zašto joj oporba i iduće četiri godine nije bila prihvatljiva opcija.

Foto: Hina